Rètols que indicaven les cases on s'hostatjaven els militars
Moià

  Moianès
  Diversos llocs, al centre de la vila
  Emplaçament
  Diverses cases del centre urbà

  Coordenades:

  41.81314
  2.09725
  425018
  4629424
  Número de fitxa
  08138 - 492
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1875
  Ajuntament de Moià
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Moià
  Autor de la fitxa
  Francesc Roma

  Es tracta d'unes rajoles blanques, rectangulars, però tendents a ser quadrades, que amb lletres de color blau majúscules indicaven els llocs on s'havien d'estar els càrrecs militars que arribaven a la vila a finals del segle XIX. La tropa dormia en pallisses o hostals.

  Un dels rètols, amb la inscripció "Gefe" es troba al número 31 del carrer de Sant Sebastià. Dos més són al carrer del Forn 27 i 30.
  Els rètols corresponents a la inscripció "Capitán" es troben al Museu Rafael Casanova i als números 9 i 25del carrer Sant Sebastià. També al número 7 del Carrer del Forn, els números 12 i 14 de la Baixada del Mestre, el 28 del carrer Sant Josep i els 23 i 31 del carrer de les Joies.
  L'indicador "Subno" (subalterno) es troba al carrer Sant Sebastià número 27 i al carrer Sant Pere, número 5. També a la Baixada del Mestre 10 i al carrer de la Tosca, 19.

  L'acta de la sessió de l'Ajuntament de Moià del 18 de març de 1875 recull l'acord de la compra de "lápidas correspondientes para las casas en donde deben alojarse las clases de General, Gefes, Capitanes y oficiales".
  D'aquesta manera es pretenien evitar les reclamacions que es produïen quan l'aigua esborrava els senyals que prèviament s'havien fet a les cases, que es generaven quan els "subalternos y soldados" coincidien en una mateixa casa on no es podia saber a qui tocava allotjar.