Rellotge de sol de Cal Llobet Rellinars

  Vallès Occidental
  Camí de Les Ferreres, s/n
  312

  Coordenades:

  41.63976
  1.90781
  409038
  4610357
  08179 - 209
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  XVIII
  1795
  Dolent
  El rellotge visible actualment està molt degradat. De l'original no se'n pot precisar res més sense algun tipus de suport fotogràfic. Està pintat de color blanc, per sota de l'actual.
  Inexistent
  Fàcil
  Estructural
  Privada
  9106801DG0190N0001BE
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Rellotge de sol situat a la façana principal de la masia de Cal Llobet, a mà esquerra entre la planta pis i les golfes o sota coberta. Per accedir-hi cal prendre el camí de Les Ferreres, un cop deixada l'església enrere. Després de deixar a mà esquerra el Gibert de Baix, i un cop passat el revolt del torrent de l'Esbarzer a mà esquerra hi ha la masia.
  El rellotge és del tipus vertical declinant, orientat a migdia. Forma un pla rectangular i està gravat damunt d'un suport de morter de calç, sense policromar, on en altres temps hi havia un quadrant molt més gran que l'actual. S'observa un marc lineal intern d'uns deu centímetres de gruix. A la part superior central hi ha la data gairebé il·legible de 1795; als laterals dret i esquerre superior, s'hi ha gravat uns asteriscs semblants a la representació senzilla de les estrelles mentre que a la part inferior, se situen les hores, amb numeració àrab. Només es llegeixen de les 9 del matí a les 2 de la tarda. Les línies horàries estan gairebé esborrades. El gnòmon, de ferro, és de vareta simple amb perfil arrodonit.

  El rellotge consta a l'inventari de rellotges de sol catalans, de la Societat Catalana de Gnomònica amb el núm. de referència 2878.

  Segons el cadastre, l'any de construcció d'aquesta masia és de 1800 tot i que al segle XVI ja es parla de la família Llobet, relacionada amb alguns afers un xic convulsos, relacionats amb el robatori de varis porcs, que Els Ferreres varen denunciar al batlle de Rellinars. L'any 1975, segons el cadastre, es va efectuar alguna reforma.

  MORENO ALBAREDA, M. Dolors (1986). Rellinars. Rellinars: Patronat Local de la Vellesa de Rellinars.