Recinte i garita de la bauma de les Set portes Casserres

  Berguedà
  Bauma de les Set portes -Camp de la Bauma
  Accés des de cal Calau
  620

  Coordenades:

  42.00794
  1.81864
  402174
  4651333
  08049-166
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  XIX
  Regular
  La vegetació no deixa veure'n l'estructura,sobretot dels murs i la garita ha patit un esfondrament.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08048A01000042
  Jordi Montlló Bolart

  Al damunt de la Bauma de les set portes, s'hi pot observar tres nivells de murs fets de pedra seca, adaptats a la topografia de la bauma. El mur superior en algun punt supera el metre d'amplada i s'hi observa cinc esglaons de pedra d'unes escales enclastades a la paret. Molt a prop d'aquestes escales hi ha una garita de planta circular de 2'4 metres, amb murs de 60 cm d'amplada, amb coberta de falsa volta i set espitlleres en tot el seu perímetre. Una part de la coberta i de la paret propera a la porta s'han esfondrat.

  En època de guerres serví com amagatall i durant les guerres carlines va ser utilitzada com a presó. Avui en dia encara s'observa el mur que envoltava la presó i alguna de les torres de vigilància. Més tard va ser utilitzada com a habitatge fins la segona meitat del segle XX per 7 famílies, almenys fins l'any 1946. Segons informació oral proporcionada per Anicet Vilar Puig de Cal Perdiu Vell, a uns 150 metres abans d'arribar a la garita arran de mur hi havia unes estructures circulars, de pedra amb un forat al mig, d'un diàmetre aproximat entre vuitanta centímetres i un metre, alineades una al costat de l'altre i que van anar desapareixent. També el Sr. Ramon Mas ens contà que entre aquestes parets hi havia localitzat alguna destral neolítica que encara conserva.

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).
  RIBA, Oriol (1997) Diccionari de Geologia. Ed. Enciclopèdia Catalana.
  http://www.xtec.cat/extcrp-baga/entorn/casserres/cbalma.htm