Rec de la Vall d'Horta (Sèquia de la Vall d'Horta)
Sant Llorenç Savall

    Vallès Occidental
    El rec s'inicia a la resclosa de la Muntada, sota la casa homònima, i acaba passat la Roca.
    Emplaçament
    Vall d'Horta

    Coordenades:

    41.6765
    2.03091
    419337
    4614313
    Número de fitxa
    08223 - 107
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Estat de conservació
    Regular
    Mentre alguns trams estan restaurats o mantinguts d'altres han quedat abandonats; en el moment de redactar aquesta fitxa el servei del Parc estava duent a terme alguna senyalització parcial.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 010A00004
    Autoria de la fitxa
    Laura de Castellet i Ramon

    El rec de la Vall d'Horta s'inicia sota l'antic mas de la Muntada i acaba passat la Roca, facilitant el funcionament de tres molins, dos trulls i un sistema de rec per a les hortes de diverses finques, a més d'usos domèstics. De nord a sud es poden seguir els següents elements: la resclosa i el safareig de la Muntada, un tram de rec ben conservat conegut com la Rambleta, el safareig de les Oliveres, la bassa del molí de les Oliveres, la resclosa de Comadran, el segon molí de les Oliveres, la resclosa de la Roca (o de la Parellada), un bon tram de rec arreglat amb pedra, un sistema de sifons a tocar de la Roca, el Trull de la Roca, la bassa del molí de la Roca i una darrera resclosa. En més d'un indret encara es conserven les portelles per a les hortes i camps. A més, arreu de la riera es poden veure encara els forats per a les antigues passeres de fusta que creuaven la riera i el rec. Mentre altres torrents eren salvats amb ponts de pedra, la força de l'aigua de la riera feia més aconsellable palanques i passeres que, en cas d'avingudes, fossin més fàcils de substituir.

    Des que als anys 30 l'aigua de la riera es canalitzà cap al poble i es reduí considerablement el cabal, el rec funciona sota mínims, tot i que alguns propietaris encara en mantenen l'estat tot i l'absència d'aigua.
    Les dades UTM estan preses a l'inici del rec, a la resclosa de la Muntada.

    Possiblement l'aprofitament de la riera de la Vall d'Horta sigui l'origen del seu poblament; des de les primeres notícies de població estable i adjudicació de propietats es parla de molins i de les seves entrades i sortides d'aigües, per les quals s'endevina l'economia i l'ordenació del territori. El rec i les seves possibilitats agrícoles i protoindustrials, doncs, és l'embrió del primer nucli de poblament alt-medieval. Al llarg dels segles es pot trobar documentació relativa a l'aparició de noves estructures, reparacions, drets d'ús i canvis de propietats, sobretot lligats als molins. El rec estigué en actiu fins als anys 30, quan l'aigua fou desviada cap al consum de boca de Sant Llorenç; tot i que el cabal disminuí, encara s'aprofità alguna infraestructura fins als anys seixanta. Anteriorment, però, el cabal era prou important com perquè, en boca dels habitants de la vall, “quan la Roca ja havia fet una bassada les Oliveres ja tenia la bassa plena de nou”.
    Actualment ja no corre aigua pel rec, però alguns trams i instal·lacions han estat recentment arranjats i senyalitzats per part del Parc Natural.

    FERRANDO i ROIG, Antoni (1983) El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, Cooperativa El Pot.
    FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.