Les Oliveres
Sant Llorenç Savall

    Vallès Occidental
    Entrant a la Vall d'Horta, seguir un trencant a la dreta que duu a la casa.
    Emplaçament
    Vall d'Horta

    Coordenades:

    41.6739
    2.03555
    419720
    4614020
    Número de fitxa
    08223 - 29
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XII-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL Núm CPCC 742 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    33364
    Accés
    Fàcil
    Residencial - productiu
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 004A00036
    Autoria de la fitxa
    Laura de Castellet i Ramon

    Conjunt d'edificis que al llarg dels segles s'ha adaptat al talús del terreny, formant diversos cossos paral·lels al riu i un grup de coberts voltant l'era. El cos central és a dues aigües i bona part de les parets són de còdols. L'ampliació més important és a sud, en una galeria porxada, i un antic cobert agrícola a SE va ser adaptat fa pocs anys com a vivenda, afegint-s'hi una terrassa i altres elements nous. Moltes llindes estan datades o tenen marques de protecció contra les bruixes.

    El portal principal d'entrada, adovellat, té una figura esculpida, dempeus i amb els braços oberts i inscrit en un baix relleu; tot i que molt simple, se suposa d'època medieval i té un notable interès.
    A l'era de la casa es conserva també, al costat d'antigues moles dels molins de la casa, una interessant pedra de molí a mig desbastar, que mai fou acabada, i que l'amo trobà vora el turó d'Abellerols.
    D'altra banda, a la casa es conserva una imatge de la Marededéu que antigament anava voltant de casa en casa.

    El nom de les Oliveres ja apareix l'any 1196 lligat al senyoriu del castell de Pera. El cognom d'Oliveres i s'Olivera es manté a la casa des del segle XII fins al XIX, en què la pubilla es va casar amb un Dalmau de la Vall de Mur, i els seus descendents són encara a la casa. Bona part de la documentació que es conserva del mas Oliveres es refereix al molí i la sèquia, que encara es conserven, i a diverses compravendes a la Vall d'Horta que manifesten com, encara que es tracti d'un mas no molt gran, ha mantingut una economia estable.

    AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.
    FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.