Presentalla d'Esperança Rossa
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Pl. de l'Església, 1

  Coordenades:

  41.4181
  1.92301
  409998
  4585731
  Número de fitxa
  08072-169
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Modern
  Segle
  XVII
  Any
  1617
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada accessible
  Arquebisbat de Barcelona. C/ Bisbe, 5. 08002 Barcelona
  Autor de la fitxa
  Helena Garcia Navarro

  Presentalla de plata de dimensions reduïdes (aproximadament 20 x 30 cms), oferta amb motiu del guariment d'Esperança Rossa d'un càncer de pit per intercessió de Santa Magdalena. Es tracta d'un relleu amb el tors i la cara de la persona que ofereix la presentella, amb la següent inscripció: "ESPERANÇA ROSSA VIUDA PAGESA DE ST VISENS DELLS HORS ESTANT MALA DE UNA MAMELA DE UN CRANCH EN GRAN PERIL DELA VIDA NO TROBANT NINGUN METGE Q LA PUGUES CURAR RECLAMA A DEU I A STA MAGDALENA VULGE ES A DEU PREGAR EN ESTA NECESISTAT QUE ESTAVA. FOU SERVIT NE SR G CURA A 5 DE IULIOL 1617". Només està representat un dels pits, al lloc de l'altre hi penja un medalló.

  El guariment miraculós d'Esperança Rossa i la presentalla es relacionen amb la construcció de la Creu Nova -la tradició diu que es va erigir el monument commemorant el mateix guariment-, segons un escrit del bisbe que va fer la visita pastoral del 20 de novembre de 1887. La tradició oral indica que el tumor li va caure en l'indret on va construir-se la creu, i que és el que hi ha al medalló que hi ha a la presentalla en el lloc del pit dret.

  RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1987). Documents de la història de Corbera de Llobregat. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat