Premsa de vi de Gironella
Gironella

  Berguedà
  Al peu de la carretera C-16z a l'entrada nord de Gironella.
  Emplaçament
  Pocs metres abans de la rotonda d'entrada a Gironella per el nord, en una codina de roca.

  Coordenades:

  42.03771
  1.88107
  407387
  4654569
  Número de fitxa
  08092-85
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Segle
  XVI-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  7549217DG0574N0001EF
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  Les estructures corresponents a la premsa de vi estan conservades en una codina de roca sorrenca a l'entrada nord del poble. Les restes conservades en negatiu, rebaixades a la roca, indiquen que es tractaria d'una premsa de cargol central descendent encaixada a la roca. Així, es tracta d'unes cavitats o rebaixos realitzats a la roca en forma de creu de dimensions considerables, que de fet constitueix el vestigi conservat de la premsa. Les mides màximes aproximades de la creu són 2,26 m. d'alçada per 1,67 m. d'amplada. Al costat nord de la creu també hi ha dos encaixos quadrangulars rebaixats i a la part interior de la creu també s'observa un altre rebaix menor, de forma també força quadrada. (COROMINES: 2017, pg.336-337)

  Segons els germans Corominas, que han estudiat i inventariat gran nombre de peces relacionades amb la producció del vi al Berguedà i algunes comarques veïnes, consideren que les premses verticals de cargol central descendent amb el bastiment de fusta són el tipus de premses antigues més desconegut.

  No hi ha referències que permetin acotar una cronologia per aquest element, tot i que es tracta d'una tipologia de premsa que es situen dins un ventall cronològic del segle XVI al XVIII.

  -COROMINAS I CAMP, R. i COROMINAS I CAMP, J. (2017): Premses, tines i trulls medievals al Berguedà, nord del Bages i part del Solsonès. Antics testimonis de com es feia el vi a l'edat mitjana. Berga i Manresa: Àmbit de Recerques del Berguedà i Centre d'Estudis del Bages.
  -COROMINAS I CAMP, R. i COROMINAS I CAMP, J. (1995): "Estudi de diferents peces de pedra de probable època medieval i utilitat desconeguda", a L'Erol, núm. 48, pp. 10-14.