Pont de les Escoles Torrelavit

Alt Penedès
Nucli urbà, sobre el torrent de Mas Vendrell
Al carrer Major, a 142 metres de l'Ajuntament, connectant aquest carrer amb el CEIP J.J. Ràfols
197 m

Coordenades:

41.44736
1.7285
393790
4589200
08287-21
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
XX
1929
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
Ajuntament de Torrelavit. c/del Molí, 29, Torrelavit
Oriol Vilanova

Pont que salva el desnivell format pel torrent de Mas Vendrell o de Sant Marçal, comunicant així els nuclis de Terrassola i de Lavit amb la zona de les escoles. El pont té una longitud de 48 metres i una amplada d'1 metre a la zona de pas de vianants. Està construït en tres trams i es suporta sobre dos pilars, cadascun d'ells assentat a un costat del torrent de Mas Vendrell i de Sant Miquel. L'accés al pont per la banda dels nuclis de Terrassola i Lavit es fa pujant per una escala de tres esglaons de pedra; al frontal de l'esglaó superior hi ha una inscripció gravada a la pedra on es llegeix "PABLO VIDAL ROVIRA", i al frontal de l'esglaó inferior es llegeix "AÑO 1929".

El pont de les escoles va ser construït l'any 1929 (la primera pedra es col·locà el dia 29 de juny d'aquell any) gràcies a la donació del filantrop Pau Vidal i Rovira. Aquesta obra d'enginyeria civil representà la unió física dels nuclis històrica de Lavit i Terrassola amb el barri de les escoles, salvant el desnivell format pel torrent de Mas Vendrell o de Sant Marçal. L'obra es portà a terme a causa de l'onada de protestes per part dels habitants de Terrassola, per la raó que havien de travessar el torrent pel barri del Vilet per portar els nens a les escoles.

A.A.V.V. (2009): "Torrelavit. Mirades creuades". Edicions i Propostes Culturals Andana, S.L., Vilafranca del Penedès, p. 14.
LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 57, 233.
RAQUEL LACUESTA, XAVIER GONZÁLEZ (2008): "Ponts de la Província de Barcelona, comunicació i paisatge". Diputació de Barcelona .