Pont de la riera de l'Om - de les Gitanes
Moià

  Moianès
  A l'oest de la vila.
  Emplaçament
  A la N-141 abans del trencant que va a Montbrú.

  Coordenades:

  41.81316
  2.08043
  423621
  4629441
  Número de fitxa
  08138 - 166
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Any
  1854
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Pont construït amb pedra gres, d'un sol ull, amb forma de volta de canó. Carenat molt ben treballat amb arestes regulars. La superfície del pont esta asfaltada i actualment serveix com a carretera que va en direcció a Manresa, des de Moià. Té tres pilons que limiten el pont. El quart piló (banda sud-est) ha desaparegut. Tots els pilons tenen les mateixes mides: 107 x 43 cm i responen al model de monòlit rectangular de gres treballat als angles i en el lateral oposat a la carretera tots tres tenen, en baix relleu, una cartel·la decorada bastant erosionada. El piló 1 i el 3 tenen la mateixa inscripció: " REINANDO DA.YSABEL 2A . AÑO DE 1854".
  El piló 2 té una decoració més moderna i diferent, es tracta d'un escut, en ciment, amb medalló de llorer en el que estan representats: un pont, el corrent del riu i una àncora. Sota de l'escut representat apareix la data " AÑO 194? " bastant erosionat.

  Aquest pont es va construir l'any 1854 sota el regnat de la reina Isabel II, quan es va construir la carretera de Manresa a Vic.
  Ha patit transformacions al llarg dels anys i de fet un dels afegits que criden l'atenció és l'escut modern del segon piló en el que surten uns símbols que semblen esmentar el col·legi d'enginyers de ponts i camins.