Pont de Cal Xello
Vallcebre

  Berguedà
  La Coma d'Arnau
  Emplaçament
  Pista asfaltada del raval el Comellar al nucli del poble de Vallcebre

  Coordenades:

  42.20641
  1.8287
  403309
  4673358
  Número de fitxa
  08293 - 179
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vallcebre
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Pont petit i baix d'un sol arc sobre el Torrent Llarg. El primer pont de "volta catalana" és molt semblant a la primera reforma del Pont de Cal Toni, amb una sola volta feta amb maons i dovelles de pedra calcària. Les bases de la volta són de pedra calcària i morter. La primera reforma del Pont de Cal Xello sembla la segona reforma del Pont de Cal Toni, amb bigues de formigó, suports de formigó, asfalt i barana metal·lica.

  El camí ral de Guardiola de Berguedà a Vallcebre passa per l'indret on el Pont de Cal Xello salva el Torrent Llarg. El torrent és estret i poc profund en aquest punt, i es pot creuar sense problemes en temps de poca pluja. Quan plou molt o en temps de desglaç, el pont és l'única manera de creuar el torrent. És probable que hi havia una passarel·la abans de la construcció del primer pont. El pont fet amb maons i pedra calcària sembla ser de l'època de la mineria a Vallcebre, a partir dels anys 1930, quan hi havia nombrosos millores en la xarxa viària. La reforma i l'ampliació del pont es va fer imprescindible amb l'arribada de maquinària agrícola pesada i un creixent nombre de cotxes desprès de l'obertura de la carretera nova a Vallcebre per Cap Deig.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.