Pont 1 de la Mina Maria Teresa
Vallcebre

  Berguedà
  Mina Transversal Maria Teresa
  Emplaçament
  Torrent al costat de la mina

  Coordenades:

  42.2012
  1.81242
  401957
  4672798
  Número de fitxa
  08293 - 181
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1950
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vallcebre
  Autoria de la fitxa
  OPC - María del Agua Cortés Elía

  Pont dels anys 1950 que creua el Torrent del Forat Negre per accedir la mina Maria Teresa. Hi ha altres dos ponts que també serveixen per accedir-hi. Aquest pont te un sol arc de formigó encofrat sobre suport lateral de pedra calcària i ciment aixecada des del llit del torrent a la banda nord. A la banda de la mina, la línia d'arrencada és gairebé damunt de la penya.

  Tres ponts relacionats amb la mina Transversal Maria Teresa que va obrir l'any 1955. Els principis dels seixanta cada dia entraven prop de 500 treballadors i s'extreien més de 100,000t de carbó d'aquesta mina. Amb la unificació de les galeries de les mines de Vallcebre amb les galeries de les mines de la Consolació (Cercs) i del Collet (Guardiola de Berguedà) hi havia una infraestructura minera important a l'entorn de la bocamina: tallers, oficines, dutxes, estació transformadora, xarxa ferroviària, locomotores.

  Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.