Plaça Major
Perafita

  Osona
  Nucli urbà de Perafita. Perafita

  Coordenades:

  42.04225
  2.1068
  426076
  4654853
  Número de fitxa
  08160 - 116
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  L'estat de conservació de les cases és heterogeni. Tot i així la majoria s'han conservat amb l'estructura i els elements originals de la seva construcció.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 012A09000
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La plaça Major de Perafita està situada en un punt força central del nucli urbà, al capdamunt del carrer Major i a l'est de l'església parroquial.
  Es tracta d'una plaça de forma irregular, travessada per la carretera BP-4653 o passeig de Sant Agustí i en la que desemboquen la plaça de l'Església i el carrer Major. La majoria de cases que la delimiten estan bastides amb murs de maçoneria de pedra, consten de planta baixa, primer pis i golfes i estan coronades amb teulades de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
  En el número 1 de la plaça es troba una casa, actualment transformada en magatzem, que conserva un portal emmarcat amb pedra treballada i un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada a la planta baixa. Al primer pis hi ha una gran obertura emmarcada amb pedra treballada i dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, i a les golfes una finestra i una gran obertura emmarcades amb pedra treballada. En la façana de l'edifici que mira a la carretera es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i llinda monolítica d'arc rebaixat.
  En el número 3 hi ha una casa que conserva un gran portal adovellat d'arc de mig punt a la planta baixa. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra profusament motllurada convertida en balcó i a les golfes una finestra emmarcada amb pedra bisellada.
  Al seu costat es troba una casa reformada que no conserva obertures originals i a la seva dreta, en el número 6, una casa que conserva una finestra emmarcada amb pedra bisellada a nivell de planta baixa, i dues finestres al primer pis, una emmarcada amb pedra treballada i la data de 1889 inscrita a la llinda i l'altra emmarcada amb pedra bisellada i la inscripció "IOSEPH SERRA DEL / CHIRURG ME FECIT 1721" junt amb una creu intercalada.
  A la seva dreta hi ha una casa reformada a partir de la qual s'inicia el carrer Major.
  Tancant la plaça pel sud hi ha una casa reformada que conserva, en la façana que mira a la carretera, un portal emmarcat amb pedra bisellada que conté la inscripció "IAUMA ROCA 16 IHS 95".
  Tancant la plaça pel costat oest hi ha un edifici de grans dimensions, l'hostal del forn. Compta amb nombroses obertures emmarcades amb pedra bisellada a nivell de planta baixa, una de les quals és un portal amb llinda monolítica d'arc rebaixat on hi ha la inscripció "16 IHS 81 IOAN THOMAS". A nivell de primer pis les obertures es troben emmarcades amb maó.