Plaça Major
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del nucli urbà
  Emplaçament
  Plaça Major

  Coordenades:

  41.94436
  2.02239
  418966
  4644061
  Número de fitxa
  08212 - 42
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Gòtic
  Modern
  Renaixement
  Contemporani
  Segle
  XVII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Tot i que la majoria de les cases s'han reformat o restaurat, la plaça conserva l'estructura, i bona part de l'estètica antiga.
  Protecció
  Legal
  Normes subsidiàries de Sant Feliu Sasserra, 1987
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.17016
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Propietaris diversos
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La plaça Major es troba ubicada en una zona cèntrica del nucli urbà, a la confluència dels carrers Balmes i Sant Pere Almató amb la plaça de Baix, i dins l'antic traçat del camí ral de França.
  Es tracta d'una plaça de petites dimensions, de forma trapezoïdal, on s'hi ubiquen cases senyorials i de menestrals que combinen diferents estils i èpoques de construcció, la majoria presenten una estructura amb planta baixa, primer pis i golfes, que en alguns casos són ocupades per una galeria.
  Seguint la numeració de la plaça trobem en el numero 1, en el punt on comença el carrer Sant Pere Almató pel costat est, la seu del Consell i Jurats del Lluçanès, descrita en una fitxa individual (fitxa 43).
  A la seva dreta trobem una casa de petites dimensions força reformada, de la que destaca un balcó de grans dimensions emmarcat amb pedra a nivell de primer pis.
  Més a la dreta hi ha cal Canonge, casa de grans dimensions separada en dos cossos per cantonades diferenciades, que presenta fins a cinc portes, quatre d'elles emmarcades amb pedra treballada. La part dreta d'aquesta casa presenta dues grans obertures emmarcades amb pedra treballada i ampits motllurats a nivell de primer pis. Al segon pis, diverses arcades d'arc rebaixat construïdes amb maó formen una galeria.
  A l'extrem dret, i a la cantonada amb el carrer Balmes, hi ha ca la Paula, construïda amb maçoneria de pedra de carreus de pedra grans i regulars, de la que destaquen dos finestrals d'estil gòtic parcialment tapiats, un dels quals dóna al carrer Balmes.
  Tancant la plaça pel cantó sud, entre els carrers Balmes i la plaça de Baix, trobem cal Solà, de la que destaquen diverses obertures emmarcades amb pedra treballada i una petita capella construïda amb maó.
  En el número 6, ja en la banda oest, trobem els pisos de cal Vila amb esgrafiats a la façana i a la seva dreta cal Quim, força reformada, de la que en destaca el balcó esquerra, emmarcat amb llinda i brancals motllurats.
  A la seva dreta hi ha cal Paraire, dominada per un gran portal d'arc de mig punt adovellat, i més enllà l'Hostal, descrita en una fitxa individual (fitxa 91).
  En el número 10 hi ha cal Pau Xali, casa força reformada d'estretes dimensions i al seu costat el bar Comas, o cal Correu, que sobresurt de la línia de façanes tancant la plaça. En destaca la llinda de la porta de la dreta del bar, que tot i estar repicada de nou, recorda la data de construcció de la casa, l'any 1665.

  La plaça Major no era el nucli original del poble sinó que prové d'un període d'urbanització de tradició renaixentista, fruit del moment d'esplendor econòmic que es vivia entorn de la parairia, la ramaderia i el comerç. El nucli medieval i original del poble estava en l'actual plaça Torres i Bages, a l'entorn de l'església de Sant Feliu.
  En el número 2, la casa que es troba al costat de la Casa del Consell i Jurats del Lluçanès, s'hi havia ubicat les escoles municipals.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.
  Normes Subsidiàries de Sant Feliu Sasserra, 1987