Glorieta Vilaclara
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector nord del nucli urbà
  Emplaçament
  Serrat de les Forques

  Coordenades:

  41.94717
  2.01973
  418749
  4644375
  Número de fitxa
  08212 - 41
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  La pintura d'algunes panys de paret així com del voltant d'algunes obertures es desprèn. Caldria també mantenir nets els voltants i en bones condicions.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.17011
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A00107
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La glorieta Vilaclara està situada al capdamunt del serrat de les Forques dominant el poble de Sant Feliu Sasserra i amb vistes als termes municipals de Sant Feliu Sasserra, Oristà i Prats de Lluçanès.
  És un edifici de reminiscències modernistes, de petites dimensions (5x5 metres aproximadament) i de planta octogonal formada únicament per planta baixa. Les vuit cares de l'edifici presenten la mateixa composició d'una gran finestra amb dos porticons de fusta i emmarcada amb motllures senzilles de color salmó. Sobre les finestres hi ha unes petites obertures per a la ventilació. Només la cara orientada al sud-oest presenta l'accés principal, una porta a la qual s'hi accedeix a partir de sis graons de maó.
  Cada cara de l'edifici acaba en forma triangular i coronat amb teulada de doble vessant que es reuneixen al centre formant una teulada piramidal de vuit costats. La teulada és, precisament, una de les parts més interessants de l'edifici. Està construïda amb ceràmica vidriada vermella als diferents vessants i blava als careners. La teulada està coronada per un penell de ferro amb unes figures representades (àngels), i presenta la teulada de la façana d'accés coronada per una creu de ferro.

  El serrat de les forques, punt d'ubicació de la glorieta Vilaclara, s'ha habilitat com a mirador ja que des d'aquí es gaudeix d'una bona vista panoràmica.

  Va ser construïda a principis del segle XX per la família Vilaclara després d'haver-se instal·lat al poble. Hom creu que la glorieta Vilaclara es construí per controlar l'administració, feina i rendes de les propietats que els senyors Vilaclara tenien a tot el terme i nucli de Sant Feliu Sasserra, al mateix temps que ostentava riquesa, poder i domini econòmic de la dita família.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.