Plaça de Manuel Montaña
Granollers

  Vallès Oriental
  Plaça de Manuel Montaña, 08400-GRANOLLERS
  Emplaçament
  Al nucli antic de Granollers

  Coordenades:

  41.6079
  2.28684
  440576
  4606489
  Número de fitxa
  08096 - 193
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  La possibilitat de que aquest espai sigui pavimentat de bell nou com a zona peatonal, a l'igual que la plaça Gran i altres carrers del Centre fa perillar el darrer espai que conserva aquest tipus de vorera, existint, a més, el paviment de llambordes, que continua per l'inici del carrer de Barcelona.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
  Autoria de la fitxa
  ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

  Espai urbà que es troba a la zona de transició entre el carrer de Barcelona, antic camí Ral i la Plaça Gran, i mitjançant el qual es pot accedir fins a la plaça de l'Església. Les edificacions que es conserven són de caire popular, majoritàriament datades a finals del segle XIX, i mantenen restes d'elements tradicionals al terrat, la reixeria i fusteria o les voreres del carrer, de tipus modernista, a més de conservar la pavimentació antiga de llambordes. Resulten d'interès els següents números: 1, 2 (1846, can Nadal), 3 (1860), 5, 6 (can Vilaró).

  Encara que en molts indrets, registres i documents apareix anomenada la plaça com de Manuel Muntanyà, Enric Garcia Pey indica que es tracta de Manuel Montaña (GARCIA PEY, 1990: 225).

  El Sr. Vilaró va ser el propietari de varies cases d'aquesta plaça, que per cert resultà una de les primeres que van ser pavimentades amb llambordes de tota la ciutat. El senyor Montaña, militar, vivia al casalot de la cantonada del carrer de Barcelona amb la plaça Gran, i el van matar a la guerra del 1936 (informació oral del Sr. Eustaqui Casals). El 18 de gener de 1875, era l'alcalde accidental de l'Ajuntament, quan els carlins manats per Tristany, van empresonar a 35 veïns, entre els quals hi era l'alcalde Pere Maspons (TINTÓ, 1994)

  GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

  TINTÓ I ESPELT, Lluís (1994) "L'arxiu Municipal de Granollers. El túnel del temps" Lauro, núm 7, juny 1994, p.35-37. Granollers.