Pla-Romaní
Moià

  Moianès
  A 2,5 Km a l'est de la vila.
  Emplaçament
  Camí de carro que comença des del polígon industrial de la Bòbila. Edificada al Pla del Masot.

  Coordenades:

  41.80956
  2.11923
  426839
  4629007
  Número de fitxa
  08138 - 105
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Segle
  XV-XVI
  Estat de conservació
  Regular
  Hi ha molt afegits de ciment i nova construcció.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Masot SA - Mas el Masot 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Masia de petites dimensions de la que queda poc de l'estructura antiga. De planta rectangular, un pis amb teulada, sense ràfec, de fibrociment a dues vessants.
  Actualment sembla haver estat dividida en dos habitacles. El situat a llevant està elevat i l'accés es fa per unes escales de set esglaons d'obra nova. Aquesta part de l'edifici té un pis semisoterrat amb porta d'accés. La part central de la paret del frontispici és de maçoneria i sembla ser de les poques parts originals del mas.
  Annexat a la façana de llevant hi ha un cobert de planta rectangular i un pis amb teulada a dues vessants de fibrociment que conserva alguna part original de maçoneria i llindes de fusta tot i que està molt retocat i té molts afegits de ciment i maons moderns com la totalitat de l'edifici.

  Va ser edificada a principis del segle XVI o finals del XV per la família Pla, paraires i mercaders residents a la vida, que havien anat comprant terres. Deu el seu nom al casament entre Clareta Pla i Vicenç Romaní.
  La masia és coneguda perquè va desaparèixer el 28 de gener de 1939 en fer esclatar un polvorí les tropes republicanes en retirada. Una part va quedar dempeus i es va restaurar fa una mica més de tres dècades.

  Ubals i Picanyol, D ( 2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 126. Moià.