Pica baptismal de Sant Cugat de Moja
Olèrdola

    Alt Penedès
    Església de Sant Cugat de Moja

    Coordenades:

    41.32588
    1.69098
    390452
    4575760
    Número de fitxa
    08145 - 306
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XI-XII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Religiós
    Titularitat
    Privada accessible
    Bisbat de Barcelona. C. del Bisbe, 5 08002 Barcelona
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Pica baptismal situada a l'entrada de l'església de Sant Cugat de Moja. Es tracta d'una pica monolítica de forma troncocònica amb la vora quadrangular i l'interior circular. La part exterior té com a única decoració una doble incisió entre la base i la pica i a la vora.

    Originalment dedicada a l'advocació de Sant Cugat, l'església està documentada des de l'any 1098, any en què el papa Urbà II la confirmà al monestir de Sant Cugat del Vallès. El 1109 una butlla del papa Calixt II també l'esmenta. Al segle XV ja consta que tenia com a copatró Sant Jaume. L'església es va mantenir sense gaires modificacions des que s'acabà, al segle XIII; amb l'afegiment de dues capelles a l'arrencada de l'arc presbiteral, fins ben entrat el segle XIX, quan a causa de la seva precària conservació i les seves reduïdes dimensions es construí la nova església al costat. Al final del segle XIX es procedí a restaurar l'antiga església romànica.

    AA.VV.(1992). Catalunya romànica. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana. Vol.XIX. El Penedès. L'Anoia. CATALÀ ROCA, P. (1971). Els castells catalans. Rafael Dalmau. Barcelona. CRUAÑES, E. (1980). Esglésies romàniques del Penedès. Museu de Vilafranca. Vilafranca del Penedès. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.