Pèsol negre Montclar

    Berguedà
    Montclar

    Coordenades:

    42.01775
    1.7646
    397715
    4652485
    08130-71
    Patrimoni immaterial
    Tècnica artesanal
    Contemporani
    Bo
    Inexistent
    Fàcil
    Productiu
    Pública
    María del Agua Cortés Elía

    El pèsol negre és un llegum autòcton del Berguedà i de cultiu exclusiu al territori. La seva producció és reduïda i el fet que encara no hagi estat una varietat millorada genèticament li confereix unes característiques concretes i moltes vegades de difícil estandardització en processos culinaris. En fresc és un llegum amb tonalitats verdoses, marrons i violetes, que es ven sec. Botànicament parlant, el pèsol pertany a la família de les lleguminoses. Des del punt de vista nutricional té una composició semblant a la resta de llegums. L recepta tradicional de cuinar els pèsols negres és bullits, barrejats escorreguts amb la cansalada passada per la paella amb els seu suc. En alguns casos es posa per sobre l'all i julivert picats cru per sobre.

    És un dels plats més freqüents i característics de la Fonda de Montclar. La mateixa família que regenta la fonda els va baixar de Montenisell, prop de Coll de Nargó, fa 35 anys i els cultiven a un camp proper al nucli urbà. El pèsol és un producte que es cultiva ja a molts indrets de la comarca, tot i que és molt freqüent a Gósol i La Pobla de Lillet.

    MASSANÉS, Toni (1997).La Cuina del Berguedà. Evolució i receptari. Fundació Alicia.