Pedrera de travertí Rellinars

  Vallès Occidental
  Carretera B-122 a l'alçada del Cellers
  256

  Coordenades:

  41.64293
  1.89081
  407627
  4610727
  08179 - 398
  Patrimoni natural
  Zona d'interès
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08178A009000030000OQ
  Jordi Montlló, Laura Bosch

  Jaciment de travertí situat al peu del mas del Cellers, d'uns dos-cents metres de recorregut lineal per uns set metres d'alçada màxima que es pot veure en el marge dret de la carretera
  B-122, de Rellinars a Castellbell i el Vilar. Un cop passat el revolt per on el torrent del Cellers desaigua a la riera de Rellinars, comença un tram d'interès geològic que ha servit durant segles com a pedrera d'extracció de roca calcària per a la construcció d'edificis, sobretot, tant del mas com d'altres cases. El color del travertí és més aviat marronós, oxidat, tot passant per diferents gammes. S'hi localitzen algunes empremtes fòssils d'animals, plantes, branques i troncs.

  El travertí és una pedra ferma i dòcil, que s'empra tant en paviments com per a revestiments externs i interns. A les cases del municipi, es localitza sobretot en les façanes, com a pedra decorativa de les obertures i en la construcció de les voltes de les entrades dels habitatges i cellers.

  El banc de travertí està originat per la conformació geològica del terreny càrstic on s'origina. La pedra calcària s'origina per la precipitació de carbonat de calci dissolt en aigua sobre algues, molses i hepàtiques sobre les quals l'aigua circula lentament i es pot evaporar. El seu color depèn dels òxids que ha incorporat, ja que és una pedra porosa per excel·lència.