Parc Municipal
Moià

  Moianès
  Casc Urbà
  Emplaçament
  Parc municipal

  Coordenades:

  41.81158
  2.09505
  424833
  4629252
  Número de fitxa
  08138 - 265
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Neoclàssic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1935
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Declarat "arbreda d'interès", segons l'ordenança fiscal núm. 32
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  El Parc Municipal de Moià es troba situat en el que va ser el jardí privat de J. Coma i Passarell fins a principis del s. XX. Té una extensió de 17.702, 50 m2 en els que es distribueixen dues glorietes neoclàssiques, una font modernista, monuments commemoratius (un d'ells del famós escultor Clarà dedicat al tenor Viñas), un pou barroc de cal Centaire, un estany amb una font de circuit tancat, camins i vegetació amb arbres centenaris de mida monumental (cedres, teixos, avets, xiprers, castanyers d'índies, roures...).
  El terreny fa dos nivells als quals s'accedeix per dos accessos, un al nord (Pl. Pare Sagrera) i l'altre al sud (Pl. del Moianès a prop de la Ctra. de Manresa) on hi ha les instal·lacions infantils i l'escenari on es realitzen concerts i esdeveniments.

  El Parc és un lloc tranquil que convida a passejar gaudint de l'entorn i d'un veritable pulmó verd enmig del poble.

  L 'any 1873 els terrenys que actualment són municipals formaven part dels jardins de la casa noble de J. Coma on ell hi havia situat diferents glorietes, un colomer d'estil modernista i un bonic estany amb fonts. A la mort del propietari i després d'uns canvis de mans, a finals del s. XIX va arribar a mans de l'Ajuntament de la vilam que el conserva.
  Durant molts anys el parc es va convertir una mica en zoològic ja que hi havia gàbies amb porcs senglars, ovelles, aus.
  Actualment serveix d'escenari d'alguns esdeveniment importants del poble, com els concerts del Festival Francesc Viñas, troballes de sardanes...
  Des de principis dels s.XX el parc és seu de la centenària Festa de l'Arbre Fruiter.
  El Parc Municipal, jardí associat a la casa de Joan Coma, cal Cristo, va quedar declarat com arbreda d'interès en el seu conjunt i per tant regulat per l'ordenança aprovada pel Ple en sessió celebrat a Moià el 23 de desembre de 2008.

  Ajuntament de Moià. Departament d'Urbanisme. Moià.
  Ordenança aprovada pel Ple Municipal en sessió celebrat a Moià el 23 de desembre de 2008. Article 12. Disposicions finals. Pàg. 234. Moià.
  Xavier Serrano, "Del jardí de Cal Cristo al Parc Municipal de Moià", Modilianum, 43 (2010).