Tram del riu Anoia entre el pont de Can Titó i l'inici del Pla dels Moletons
283
Coordenades:
41.56516
1.63958
386568
4602392
Classificació
Número de fitxa
08302 - 74
Patrimoni natural
Tipologia
Zona d'interès
Popular
Estat de conservació
Bo
Protecció
Inexistent
Accés
Fàcil
Social
Titularitat
Pública
Ajuntament de Vilanova del Camí. Plaça del Castell, 1
Autoria de la fitxa
Miquel Gea Bullich
Descripció
El Parc Fluvial de Vilanova del Camí és un tram del riu Anoia que ha estat condicionat artificialment per tal d'afavorir la creació d'un ecosistema de riu on s'instal·lin estacionalment animals salvatges que tenen aquest tipus d'ecosistema com a hàbitat natural. La construcció d'una resclosa artificial va permetre crear un embassament d'uns 750 m de longitud amb una amplada que, a tocar de la resclosa, assoleix aproximadament uns 78 m. La profunditat màxima arriba a uns 3,5 m.
Des de la seva construcció ha anat desenvolupant-se un petit ecosistema propi format per animals i plantes que tenen el riu com a hàbitat principal.
Entre les aus que podem trobar tot l'any al Parc Fluvial hi ha l'ànec coll verd, la polla d'aigua, el blauet, la merla, la mallarenga cua llarga, el bernat pescaire, la mallarenga blava o el mosquiter comú.
Entre les aus migratòries que habiten al Parc Fluvial durant la primavera i l'estiu hi podem trobar l'agró roig, el martinet blanc, l'oreneta comuna o la boscarla de canyar.
Pel que fa a l'hivern, hi podem trobar el corb marí, la cuereta torrentera, la cuereta blanca, el pit roig o el tallarol de casquet.
A banda de les aus al Parc Fluvial hi poden viure alguns petits mamífers com la mussaranya comuna, la mussaranya menuda o el talpó comú.
Pel que fa pròpiament al riu, hi podem trobar tortugues de rierol, la serp d'aigua o petits amfibis com la granota verda i fins i tot el gripau.
Cal parar especial atenció a les espècies invassores com el bisó americà, el cranc americà o la tortuga de Florida, que malmeten l'ecosistema propi del territori.
La creació del parc fou possible arran de la depuració de les aigües del riu, atès que, fins als anys 90 del segle XX, aquest tram de l'Anoia presentava elevats nivells de contaminació i escasses característiques ecològiques. La construcció de l'esmentada depuradora i, posteriorment, del Parc Fluvial, encetà un canvi de dinàmica molt important a la zona, intengrant-la plenament al municipi de Vilanova del Camí com a espai de lleure on anar a caminar o fer activitats a l'aire lliure molt diverses. No obstant això, ocasionalment succeeixen episodis d'increment de la contaminació
Història
A finals dels anys 90 es va arribar al compromís de construir una depuradora pels adobers a Igualada. Això obria la porta a una recuperació per a l'ús de la ciutadania dels marges del riu Anoia al seu pas per Vilanova del Camí. El projecte per a crear un Parc Fluvial va néixer l'any 1998.
Les obres s'iniciaren el mes de febrer del 1999. L'obra es va executar en dues fases: la primera va consistir en la construcció dels talussos del riu i obres accessòries, com els conductes de la depuradora. La segona es centrà en la construcció d'una resclosa artificial per tal d'emmagatzemar l'aigua en forma d'embassament per, d'aquesta manera, atraure diverses espècies faunístiques cap a un ecosistema de nova construcció.
Aproximadament a la part central de l'embassament es va construir una illa artificial que permetia el creuament del riu als vianants mitjançant dos petits ponts de metall i fusta. A l'illa trobem dos grans màstils que simbolitzen un vaixell a punt de desplegar les veles.
Les obres van finalitzar el 2005 deixant un embassament artificial amb una amplada màxima propera als 80 metres i una longitud d'uns 750 m, amb una profunditat màxima de 3,5 m.