Olorins Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 2500 metres per pista forestal de la carretera B-432, punt quilomètric 1'300

Coordenades:

41.96514
2.08252
423975
4646313
08151-90
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Una part de l'edifici s'ha reformat completament.
Legal
Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 014A00018
Jordi Compte i Marta Homs

Olorins es troba situada al nord de la Casanova de la Coromina prop d'un meandre que fa el torrent d'Olost, en un punt elevat entre el serrat de la Coromina, a l'oest, i el serrat d'Aguilar, a l'est.
Es tracta d'una casa de planta rectangular formada per un volum principal de dos cossos adossats, que presenten diferent alçades de les teulades, fruit de les ampliacions produïdes al llarg dels anys, i estructures agropecuàries adossades al sud i a l'oest. Consta de planta baixa, un pis i golfes i les teulades són de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra irregular amb cantonades diferenciades de pedres de majors dimensions, amb reformes de maó en algunes zones com en l'ampliació en alçada del cos sud.
La façana principal, orientada al sud-est, presenta un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra treballada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la dreta. Al primer pis s'hi obren dues finestres emmarcades amb brancals i llinda de pedra bisellada i una finestra emmarcada amb brancals de maó i llinda de pedra. A nivell de golfes hi ha tres finestres emmarcades amb maó.
La façana nord-est està arrebossada i s'hi obren cinc finestres disposades irregularment.
La façana nord-oest presenta una paret adossada a mode de contrafort i un cos adossat amb teulada d'una vessant que sobresurt perpendicularment al centre. També s'hi poden observar vuit obertures, quatre al primer pis i quatre a les golfes, aquestes emmarcades amb maó.
A la façana sud-oest hi ha tres finestres, dues de les quals emmarcades amb maó i una pallissa de dos nivells adossada a la planta baixa sustentada amb pilars de pedra i obra.
Davant la casa hi ha diverses estructures d'ús agropecuàri.

Olorins apareix documentada en plena època medieval, l'any 1034 amb la forma de Ornolins. L'edificació actual, però, correspon a una reedificació del segle XVIII.

MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.