Nucli de Santa Creu de Jutglar
Olost

    Osona
    Nucli urbà de Santa Creu de Jutglar. Olost

    Coordenades:

    42.00602
    2.06176
    422304
    4650870
    Número de fitxa
    08149 - 121
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    L'estat de conservació de les cases és heterogeni. Tot i així la majoria s'han anat rehabilitant conservant els trets característics de les edificacions del moment en que van ser construïdes.
    Protecció
    Legal
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Propietaris diversos
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El nucli de Santa Creu de Jutglar està situat al sector nord-oest del terme municipal, en la carena que separa la vall de la riera Gavarresa de la vall de la riera Lluçanès.
    Es tracta d'un nucli petit i força dispers, format únicament per dos carrers separats per la carretera BP-4653, el carrer Nou i el carrer Vell, i diverses cases disperses al seu voltant, la majoria de les quals construïdes modernament.
    El carrer Vell té una orientació de sud-oest a nord-est i conté cases a banda i banda en l'extrem superior i cases disperses en la meitat inferior. Iniciant el carrer des de l'extrem sud-oest, on hi ha la casa Gran, es van trobant diverses cases construïdes modernament fins arribar al número 20, cal Cisteller, on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada.
    A la seva esquerra hi ha cal Giró on es conserven fins a sis obertures emmarcades amb pedra bisellada i un emmarcada amb maó.
    Una mica més enllà, en el número 26, hi ha cal Bover que conserva un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada a la planta baixa, dues finestres balconeres emmarcades amb pedra bisellada al primer pis i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
    Al seu costat, en el número 28 hi ha una casa que conserva un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada.
    A la seva esquerra hi ha cal Lluís, on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1747 inscrita a la llinda amb una creu intercalada. També conserva una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una finestra emmarcada amb pedra bisellada al primer pis.
    A l'altre banda del carrer, iniciant el recorregut des de l'extrem nord-est es troba en el número 33 una casa anomenada cal Racó, que conserva un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada, el portal amb la data de 1770 junt amb una creu intercalada a la llinda.
    A la seva esquerra hi ha cal Feliu on es conserven tres obertures emmarcades amb pedra bisellada.
    Unes cases més enllà, en el número 23 hi ha cal Ferrer Curt, on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada amb la data de 1848 repicada de nou a la llinda.
    Dues cases a l'esquerra, en el número 19 hi ha cal Casa Gran, on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1764 repicada de nou a la llinda a la planta baixa, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis.
    A la seva esquerra hi ha cal Soldevila, on es conserven diverses obertures emmarcades amb pedra treballada, parcialment tapades per l'arrebossat.
    Més a l'esquerra hi ha algun habitatge nou i una plaça quadrada. A l'altre costat de la plaça hi ha l'antiga cooperativa, formada originalment només de planta baixa i que conserva 3 portals i quatre finestres emmarcats amb maó al nivell de planta baixa.
    Seguint el carrer per aquesta banda es troba alguna casa reformada fins arribar al final del carrer, prop de l'església parroquial, on es troben les antigues escoles del nucli, actual seu del Consorci del Lluçanès.
    El carrer Nou té una orientació sud-nord i té totes les cases al costat est exceptuant-ne dues al costat oest que han estat reformades modernament. Iniciant el carrer des de l'extrem sud es troba en el número 2 cal Teixidor, una casa que conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1786 inscrita a la llinda.
    Dues cases a l'esquerra, en el número 6 hi ha cal Cos, on es conserva un portal i una finestra emmarcats amb pedra bisellada. A la seva esquerra hi ha cal Simon, on es conserva un portal emmarcat amb pedra bisellada que conté la data de 1788 amb una creu intercalada a la llinda.
    Unes cases més enllà, en el número 14 hi ha cal Jutglar, on es conserva la llinda del portal principal arrebossada amb la inscripció "JOAN CUNILL".
    Finalment, la última casa que conserva elements originals és cal Meliton, on es conserva un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda monolítica d'arc rebaixat, i tres finestres emmarcades amb pedra bisellada.