Nucli de Sant Esteve
Aguilar de Segarra

    Bages
    Al nord-est del nucli de Castellar.
    Emplaçament
    N-141g direcció Calaf, passat el km 5 abans d'arribar al nucli de Castellar
    408

    Coordenades:

    41.73048
    1.65801
    388391
    4620723
    Número de fitxa
    08002 - 14
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Medieval
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Cristina Belmonte, iPAT Serveis Culturals

    Petit conjunt veïnal format pel mas de Cal Ferrer Gros, la Capella de Sant Esteve, Cal Calsina (antigament Lobosa o Llobosa) i Cal Massana, ubicat al nord del nucli de Castellar. La Capella de Sant Esteve, documentada des del segle XI, fou aquí l'element aglutinador al voltant del qual va créixer l'agrupament de cases (dins la sagrera). Amb el temps, es va transformar en tres cases: Cal Ferrer Gros (la més gran, el nom de la qual en ocasions s'empra per denominar el conjunt) , Cal Massana i Cal Calsina. El camí Ral passava prop de l'indret.
    No té una gran extensió però el conjunt d'edificacions que el conformen estan molt properes unes a les altres, de fet només té una espècie de carrer a la banda est que dóna accés a tots els edificis per aquesta part del nucli. Pel nord de l'església també és possible transitar accedint al veïnat per una porta existent a la banda oest. En aquesta porta, situada en les dependències de Can Ferrer Gros, hi ha dos petits cartells fets de rajoles. El més gran i col·locat a la banda superior diu: "Can Maçana. Poble d'Aguilar de Segarra. Partit Judicial de Manresa. Barcelona". En el petit i situat a sota l'anterior es llegeix: "Si veniu per mal no passeu el portal. Si veniu per be no us quedeu al carrer".

    Antigament conegut com Lloc de Sant Esteve de Castellar.

    A l'edat mitjana es tancava en un clos i hi tenia part la família Llobosa. Es té noticia que el 1312 l'església de Sant Esteve ser cremada i destruïda quan els homes de Prats de Rei van saquejar el terme de Castellar. En aquest document s'esmenta el lloc de Sant Esteve com si ja hi hagués un grup de cases.

    PARCERISAS, R. (2000): Memòria d'Aguilar de Segarra. Recull de la vida d'un poble. Centre d'Estudis del Bages.
    PARCERISAS I COLOMER, Roser (2013) Mil anys d'història. Castell de Castellar. Ajuntament d'Aguilar de Segarra.