Nucli antic de Casserres Casserres

  Berguedà
  Casserres
  619

  Coordenades:

  42.01435
  1.84191
  404111
  4652018
  08049-199
  Patrimoni immoble
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  XIV-XIX
  Bo
  Legal
  BCIL (NN.SS text refós DOGC 4846 de 21/03/2007)
  Fàcil
  Social
  Privada
  varis propietaris
  Jordi Montlló Bolart

  El centre del nucli antic de Casserres és l'antic castell, que es va fer damunt la roca on ara hi ha l'Ajuntament i altres cases del carrer dit del "Tossal". Al voltant d'aquesta primera fortificació es van anar establint cases formant el carrer Major i el carrer de la Creu, que són els carrers més antics i, durant molts anys, els únics carrers del municipi de Casserres. En aquests carrers trobem algunes de els cases més importants com Can Bernadàs o Cal Biel.

  L'any 1979, el carrer Major fou declarat Monument artístic d'interès local, però arrel de les primeres eleccions democràtiques, els veïns van demanar-ne l'anul·lació.
  Les obres de rehabilitació del carrer Major, i Nucli antic de Casserres han estat cofinançades pels Fons de Desenvolupament Regional de la Comunitat Europea, l'any 2002.

  A finals del segle XIV s'edificà un barri de cases i una capella sota la invocació de Sta. Maria de l'Àngel. Mossèn Camps va poder veure pergamins de Cal Batlle que situen la data de fundació d'aquesta capella:
  "Pere Pujol, de Casserres, en judici davant el batlle pel duc confessà que Ramon de Vídues, prevere beneficiat de S. Miquel de Viver, i Pere Pujol de Capolat, li havien comprat 12 sous, censats per a l'obra de la Capella que intentaven construir sub invocatione B. mariae de l'Àngel en el terme de Casserres", document que data de 8 de novembre de 1380.
  Una escriptura pública de 10 de març de 1391 s'anomena "in barrio castri de Casserres". Aquest barri al voltant del castell està conformat bàsicament pel carrer Major, la plaça de la Creu i el carrer de la Creu. Les cases tenen l'aspecte de les reformes dels segles XVII i XVIII. Algunes s'han restaurat recentment seguint criteris històrics amb respecte per l'arquitectura original, però d'altres com la del marquès de Cerdanyola, s'han perdut.

  CAMPS, Ramon (pvre). Apunts o notes d'història de la vila de Casserres. Manuscrit inèdit conservat a l'arxiu parroquial de Casserres.