Nucli antic Rellinars

  Vallès Occidental
  Rellinars
  344

  Coordenades:

  41.63792
  1.91009
  409226
  4610150
  08179 - 39
  Patrimoni immoble
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Modern
  XVIII-XX
  Regular
  L'estat de conservació és desigual. Mentre unes han estat reformades, d'altres que no estan habitades presenten un estat d'abandó i denoten que mai s'hi ha fet una reforma.
  Legal
  Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Diversos propietaris
  Jordi Montlló

  Conjunt format per habitatges d'un cós al voltant dels carrers de Sant Isidre i d 'Heribert Pons. Són de planta rectangular i, generalment, consten de planta baixa i pis. En algunes s'han fet reformes posteriors (ss. XIX o XX) i s'ha afegit un pis.
  Les construccions s'adapten al terreny, en lleugera pendent nord-oest ; sud-est i les façanes s'alineen lleugerament cap el sud-oest. Davant les cases, a l'altre costat del carrer, les edificacions, si n'hi ha, són més baixes o es tracta d'annexos i coberts. D'aquesta manera no s'impedeix l'accés a la llum solar, la ventilació i les vistes. En algunes façanes s'observen les dates de construcció de la casa (1778, 1779 i 1780) o d'alguna reforma (1902). També algunes han recuperat el motiu de la casa, com a Cal Sastre, Cal Jep o Ca l'Anton.
  A la part posterior, bona part d'elles conserven els cups o les tines de fermentació del raïm, ara en desús.
  A mitja alçada, unes escales comuniquen el carrer d 'Heribert Pons amb el de Sant Isidre. Al final, en la part més baixa, també s'uneixen per unes escales.
  A l'alçada de Cal Sastre (núm. 26) hi trobem un pas elevat que comunica la casa amb l'edifici construït al seu davant, deixant un pas cobert sostingut per una volta.

  Al costat de les escales que hi ha a mitja alçada i adossada al mur d'una de els cases, hi ha una font de brollador. A la façana de la casa hi ha una rajola amb el nom d' "El Galliner".

  Les primeres cases del nucli urbà es construeixen al segle XVIII, és el que ara en diem nucli antic. Abans, la població vivia disseminada en masies i cases de pagès. Però el creixement econòmic del moment propicia el desenvolupament d'incipients formes de comerç per a viatgers i nous estadants.
  En el llibre de Passament de Comptes de l'Ajuntament (Moreno, 1986) es llegeixen els noms de les primeres famílies que l'habitaren i que s'ha mantingut força estable.

  AJUNTAMENT DE RELLINARS (2014). Catàleg de béns a protegir; dins Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.
  MORENO ALBAREDA, M. Dolors (1986). Rellinars. Rellinars: Patronat Local de la Vellesa de Rellinars.
  MORENO, M. Dolors (1997). Les masies de Rellinars; dins XVIII Ronda Vallesana. Unió Excursionista Sabadell, pp. 73 - 81.