Necròpolis Sant Martí de Puig-reig Puig-reig

Berguedà
Carrer de l'Església s/n, 08693-Puig-reig
Entre l'esglèsia romànica i la rectoria

Coordenades:

41.97084
1.8816
407334
4647143
08175-100
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Romànic
Modern
Medieval
XII-XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Pública
Ajuntament de Puig-reig
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

El cementiri de l'actual església romànica, que fou anul·lat a finals del s. XIX uan es va construir el cementiri actul, estava situat al ostat de migdia de l'església, entre aquesta i la rectoria, ubicaicó que obligà a fer la portad'accès al temple al sector de ponent. La necròpoli, identificada arran de les obres de restauració de l'església romànica dirigides per Camil Pallàs el 1956, fou tapat al aixemplar-se i pavimentar-se el camí que des de l'església i la rectoria porta al castell i al cementiri.

No es coneixien fotografies de la necropolis `pero la històra oral en confirma la ubicaicó sota el quitrà actual.

Anteriorment a l'església actual en va haver una pre-romànica consagrada per el bisbe d'Urgell. Fou edificada dins del recinte del castell terminat de Puig-reig sota el patrocini de Guifré el Pelòs, dins de la seva obra de repoblació a la comarca de Berguedà al segle X. D'aquesta primera construcció no es conserva res. L'església actual es del segle XII i possiblement fou erigida per la família vescomtat del Berguedà. L'any 1187, Guillem de Berguedà cedi l'església i tot el terme del castell als Templers i quan l'ordre fou abolida passa als Hospitalers.
Durant la Guerra Civil l'església fou incendiada i es varen perdre els retables barrocs que hi havia al interior.

VV.AA. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i artístic. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.2
SERRA, Rosa; SANTANDREU SOLER, M. Dolors; JUNYENT, Francesc; MAZCUÑAN, Alexandre (1985). "Sant Martí de Puig-reig", Catalunya Romànica, vol. XII El Berguedà. Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 2…
VILADES, R. (2007). L'església de Sant Martí, L'ERL núm. 95, p. 12-15