Necròpolis Sant Martí de Puig-reig
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer de l'Església s/n, 08693-Puig-reig
  Emplaçament
  Entre l'esglèsia romànica i la rectoria

  Coordenades:

  41.97084
  1.8816
  407334
  4647143
  Número de fitxa
  08175 - 100
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Romànic
  Modern
  Medieval
  Segle
  XII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Puig-reig
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  El cementiri de l'actual església romànica, que fou anul·lat a finals del s. XIX uan es va construir el cementiri actul, estava situat al ostat de migdia de l'església, entre aquesta i la rectoria, ubicaicó que obligà a fer la portad'accès al temple al sector de ponent. La necròpoli, identificada arran de les obres de restauració de l'església romànica dirigides per Camil Pallàs el 1956, fou tapat al aixemplar-se i pavimentar-se el camí que des de l'església i la rectoria porta al castell i al cementiri.

  No es coneixien fotografies de la necropolis `pero la històra oral en confirma la ubicaicó sota el quitrà actual.

  Anteriorment a l'església actual en va haver una pre-romànica consagrada per el bisbe d'Urgell. Fou edificada dins del recinte del castell terminat de Puig-reig sota el patrocini de Guifré el Pelòs, dins de la seva obra de repoblació a la comarca de Berguedà al segle X. D'aquesta primera construcció no es conserva res. L'església actual es del segle XII i possiblement fou erigida per la família vescomtat del Berguedà. L'any 1187, Guillem de Berguedà cedi l'església i tot el terme del castell als Templers i quan l'ordre fou abolida passa als Hospitalers.
  Durant la Guerra Civil l'església fou incendiada i es varen perdre els retables barrocs que hi havia al interior.

  VV.AA. (1994). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i artístic. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.2
  SERRA, Rosa; SANTANDREU SOLER, M. Dolors; JUNYENT, Francesc; MAZCUÑAN, Alexandre (1985). "Sant Martí de Puig-reig", Catalunya Romànica, vol. XII El Berguedà. Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 2…
  VILADES, R. (2007). L'església de Sant Martí, L'ERL núm. 95, p. 12-15