Necròpolis del serrat dels Moros Oristà

Osona
Sector sud-est del terme municipal

Coordenades:

41.92906
2.10244
425583
4642289
08151-330
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Regular
Tot i haver estat profanades, les tres tombes conserven la seva estructura.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 005A00020
Jordi Compte i Marta Homs

La necròpolis del serrat dels Moros està situada en un turó elevat a l'oest del serrat de les Deveses, en un punt amb una bona visibilitat des d'on es domina bona part de la vall de la riera de Sagalés.
Es tracta d'una necròpolis formada per tres tombes de cista disposades a pocs metres una de l'altra en un petit turó. Les tres estan formades per tres grans lloses, dues de llargues i paral·leles que formen els laterals de la tomba i una de menors dimensions que tanca la tomba per un dels dos costats restants. Les tres tenen una orientació aproximada de sud a nord i són de mides diferents. La més gran, situada a la part est del turó, amida 186 centímetres de llargària per 39 d'amplada. Les altres dues són de menors dimensions, amb una llargada que en els dos casos és de 104 centímetres. La que es troba a l'extrem oest del conjunt amida 31 centímetres d'amplada i la central, situada just al límit sud del turó on comença el pendent més pronunciat, amida 39 centímetres d'amplada. Les tres tombes es troben obertes i parcialment excavades, sense que es conservi cap dels elements que hi havia a l'interior.

Els veïns coneixen la zona on es troba la carena com el serrat dels Moros, tot i que la cartografia existent indica aquest topònim diversos centenars de metres al nord-est.