Necròpolis de Sant Pere d’Ardesa
Rubió
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
A la banda de tramuntana de l’església de Sant Pere d’Ardesa s’hi troba una zona erma i coberta de vegetació que acull l’antiga necròpolis de l’església. En aquest àmbit s’ha documentat una estela discoïdal decorada amb una creu en relleu. Aquest tipus d’element era emprat per senyalitzat inhumacions a la zona del cementiri i a Catalunya presenten una cronologia d’ús molt àmplia, que oscil·la des del segle XIII fins el segle XIX.
Durant l’edat mitjana l’entorn de les esglésies era emprat l’espai protegir com a sagrera era utilitzat com a zona de necròpolis.
Història
Sant Pere d’Ardesa es troba situada dins l’antic terme del castell d’Ardesa, el qual és documentat per primera vegada l’any 989. La primera documentació relacionada amb l’església és de l’any 1082 en el testament de Bernat Ramon el qual deixa 10 unces d’or a l’església de Sant Pere d’Ardesa. L’any 1192 és dotada i consagrada.
Inicialment va tenir funcions parroquials tal i com es constata en una llista parroquial del Bisbat de Vic d’entre els anys 1025 i 1050. A finals dels segle XIII – inicis del segle XIV deixa d’exercir funcions parroquials i passa a ser sufragània de la parròquia de Santa Maria de Rubió.
Bibliografia
AAVV. (1994): Esglésies romàniques de l’Anoia. Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i la Veu de l’Anoia. Codorniu Arts Gràfiques.
CATALÀ, P. (1990): Els Castells Catalans. Vol V. Rafael Dalmau Editor. Barcelona.
VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.