Museu d'Art del Bolet
Montmajor

    Berguedà
    Montmajor. Al centre del nucli.
    Emplaçament
    A la plaça del Mercat de Montmajor.

    Coordenades:

    42.01775182310566
    1.735142441797333
    395276
    4652521
    Número de fitxa
    08132 - 167
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Col·lecció
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XXI
    Any
    2003
    Varis autors. Col·lecció obra de Josefina Vilajossana.
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Física
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Montmajor. Plaça del Mercat 08612 MONTMAJOR
    Autoria de la fitxa
    Cortés Elía, Mª del Agua

    El Museu es troba ubicat en les dependències de l'antic ajuntament de Montmajor, a la planta baixa, que va quedar sense ús l'any 1994 amb la construcció del nou edifici. La façana exterior esquerra s'ha decorat amb un mural de "trompe l'oeil" que representa un bosc i un bolet gegant de ferro que ocupa tota l'alçada de l'edifici. A l'interior hi ha una sala en la que es projecta un audiovisual sobre la història de Montmajor i del seu mercat, els serveis, la recepció de visitants i una única sala d'exposicions a la que s'accedeix per dos passos de terra de vidre sota del qual hi ha una escenografia representant el sol del bosc amb bolets. Les representacions ceràmiques de bolets es troben dins de vitrines i ambientats amb molsa, terra i branques, ordenats per espècies i amb un panell informatiu en cada vitrina. El pis es destinarà a magatzem o sales d'estudi i tallers en una segona fase de rehabilitació.

    Disseny interior de Marcel Castella. Mural exterior pintat Àngel Gispert. Bolet de ferro: Jordi Puig. Per la inauguració es va fer un gegantó anomenat "Tocat del Bolet" realitzat per l'escultor de ca l'Escuder del Pujol de Planès.

    El Museu d'Art del Bolet s'ha creat recentment gràcies a la col·lecció donada per l'artista de Montmajor Josefina Vilajosana. Hi ha més de dues-centes espècies exposades, amb diferents bolets de cada espècie, i realitzats a mà amb fang cuit. La tècnica decorativa utilitzada fa que els bolets semblin peces autèntiques als que, fins i tot, s'ha afegit detalls naturals autèntics com terra i branques, imitant la textura autèntica dels bolets. Josefina Vilajosana, nascuda a Gargallà a can Gener de Tòlics, és coneguda arreu per l'originalitat de la seva obra, dominant perfectament la tècnica de la ceràmica. El micòleg Lluc Escànez ha assessorat a la ceramista. La col·lecció anirà augmentant a mida que l'artista acabi les peces en les que està treballant actualment.