Molí Nou de Passerell
Moià

  Moianès
  Al Nord i a 1 Km de la vila. Ctra. a L'Estany direcció a l'embassament de Passarell.
  Emplaçament
  A pocs metres de l'embassament de Moià.

  Coordenades:

  41.82025
  2.10345
  425541
  4630208
  Número de fitxa
  08138 - 95
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Segle
  XIII
  Any
  1760
  Estat de conservació
  Bo
  La inscripció de la llinda està en mal estat, s'hauria de consolidar.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Masia-Molí de planta rectangular de dos pisos i amb teulada a dues vessants amb voladís de fusta. L'edifici està totalment reformat i no queda cap vestigi de la seva antiga funció exceptuant una roda de molí que està situada a l'era i una altra que forma part de la font de la zona d'acampada. S'intueix on era la bassa, però no en queda cap rastre, ni d'ella ni del carcabà.
  L'entrada està a la façana sud i l'accés es fa per una terrassa totalment refeta. Un cop a l'interior es diferencien dos àmbits, el primer que ens trobem en entrar és una petita cuina amb barra americana i tot seguit, sense portes que els separin, s'entra al menjador amb llar de foc i dues llargues taules i bancs de fusta. En un angle d'aquesta sala hi ha una escala de cargol moderna de metall que dona l'accés a la sala de dormitori amb una llarga llitera d'uns sol cos i els lavabos. Els portons de les finestres són de fusta moderna.
  La porta principal de la masia està a la planta baixa a peu de l'era amb una llinda amb inscripció: " IOAN/17(CRISMÓ)60/BATA ". A la dreta d'aquesta porta hi ha una antiga llinda de porta o finestra amb una data que a penes es veu: " 1814 ", al reconstruir la masia van fer servir la llinda com a una pedra més.
  L'era no conserva cap traça de paviment però si que es troben lloses davant de l'entrada de la llinda.
  La teulada és a dues vessants amb xemeneia però és totalment nova.
  La masia es troba a prop de l'embassament i de la presa.

  Construït l'any 1760 pels amos de Passerell. A mitjan anys noranta del segle XX es va començar a restaurar després d'una llarga època d'estar abandonat i en estat ruïnós. Els últims moliners van ser de la família Fonts que abandonaren la masia-molí als anys 1956-1957.

  Ubals i Picanyol, D ( 2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 104. Moià.