Molí d'oli de la Vall de Vilaramó
Gaià
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Molí d'oli situat als baixos de la masia de la Vall de Vilaramó, concretament a l'ala de ponent, en una estança coberta sota un arc apuntat. Va ser construït pels volts de 1909 i fa uns seixanta anys que va deixar de funcionar, però conserva de manera molt íntegra totes les instal·lacions i la maquinària. En un racó hi ha el trull o molí d'oli pròpiament, que segueix la tipologia habitual, amb una estructura circular per on hi roda una mola cònica. Al voltant hi ha un petit espai per on donava voltes el ruc que accionava el molí. A la part superior conserva un engranatge que s'hi va instal·lar el 1943 per fer anar una dinamo que generava electricitat per a la casa. A un costat hi ha una caldera amb xemeneia que servia per escalfar l'aigua que es tirava a les olives per moldre-les. A l'altre exterm hi ha una premsa de cargol. L'oli que sortia de la premsa era conduït cap a una pica amb dos dipòsits, on es separava per decantació l'oli de l'aigua. En aquesta cambra també hi ha un safareig que s'utilitzava per fer la bugada.
Informació facilitada per Montserrat Vall de Vilaramó
Història
La construcció del molí es va fer entorn de 1909 per Enric Vall de Vilaramó, que també va impulsar un bon nombre d'obres a la masia durant els primers decennis del segle XX. Segons indica una inscripció, el 1928 es va refer la fogaina on s'escalfava l'aigua. Cap a 1943 es va instal·lar la dinamo per aprofitar la tracció animal i per tal de generar electricitat a la casa. El molí va funcionar fins els anys 1946-48, i el 1956 una onada de fred el dia de la Candelera va matar totes les oliveres de la finca. A la Vall de Vilaramó hi solia anar gent de força lluny a moldre les olives: de Puig-reig, Sant Feliu Sasserra o Prats de Lluçanès.
Bibliografia
BADIA, Josep M; PARERA, Elisabeth i altres (2016). "Els molins", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 154-155.