Molí del Lladó
Puig-reig

    Berguedà
    Molí del Lladó
    Emplaçament
    A la ctra. BV-4131 (de Puig-reig a Casserres), poc abans del km 11 trencall a l'oest.

    Coordenades:

    41.99643
    1.85652
    405294
    4650012
    Número de fitxa
    08175 - 69
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    BCIL
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08174A011000480000HU
    Autoria de la fitxa
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

    Antic molí fariner del qual es conserva l'edifici, la bassa, la resclosa i el rec. El molí, situat al costat de la riera de la Sala, és de planta gairebé quadrada. La construcció, que s'adapta al desnivell del terreny, té planta baixa i dos pisos i la teulada és a dues vessants. Conserva part dels murs inferiors (on hi ha el forat del carcabà) fets amb carreus força regulars, la qual cosa fa pensar que al segle XVII l'actual molí es va construir sobre els fonaments d'una construcció medieval anterior. Així mateix, la construcció de la casa presenta dues fases, diferenciades pel tipus d'aparell. L'edifici més antic només tenia una planta, en la qual hi havia les instal·lacions de la mola. Posteriorment es sobrealçà amb els dos pisos superiors. Les finestres, de distribució irregular, són fetes amb llindes i brancals. Els baixos, coberts amb dues voltes de pedra, conserven només la mola inferior, encaixada en un banc de pedra. La bassa, que en realitat forma un estany d'una superfície considerable, està continguda per uns murs de contenció molt massisos als costats de llevant i de tramuntana, fets amb grossos carreus ben escairats i col·locats en filades. A l'extrem nord-oest la bassa té un sobreixidor. La bassa es nodreix amb aigua de la pluja, aigua que neix en el mateix indret i, en part també, pel rec, del qual encara se'n poden resseguir les traces. La resclosa encara es conserva i està situada uns 150 metres amunt de la riera. Al costat est de la casa es conserva un cobert de pedra.

    Situació de la resclosa (UTM): 405371; 4650552
    El Catàleg de masies i cases rurals proposa la declaració de Bé d'Interès Local (BCIL) d'aquest element.

    Les notícies històriques de la masia del Lladó es remunten al segle XIII, quan era propietat dels Templers, senyors del castell de Puig-reig. Des d'aquesta data la família ha conservat el mateix cognom. El molí és situat al peu de la riera de la Sala (antigament del Merdançol), que neix a la mateixa propietat del Lledó. El molí actual es va construir al segle XVII. Un document conservat a l'arxiu particular del Lledó dóna notícia detallada del procés de construcció del molí. Es va mantenir actiu fins després de la Guerra Civil de 1936. Pels volts de 1970 la resclosa i el rec encara estaven en funcionamen, i la bassa s'utilitzava com a reserva d'aigua per a les cases.

    SERRA. R (1982) "Aproximació a la història de Puig-reig", Manresa
    .AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa 1.11
    VV.AA. Inventaridel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1994.