Molí de Morgades
Torrelles de Foix

    Alt Penedès
    BV-2122, km 2, a uns 350 m a migdia de la carretera
    Emplaçament
    A l'esquerra de la riera de Pontons, a llevant del nucli urbà
    337

    Coordenades:

    41.38161
    1.58054
    381311
    4582093
    Número de fitxa
    08288 - 27
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Bo
    Restaurat modernament amb la intenció d'habilitar-lo de cara al turisme.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si. IPA-15914
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    000203700CF88A
    Autoria de la fitxa
    Ainhoa Pancorbo Picó

    Edifici de planta rectangular de prop de 15 per 10 m ubicat al sud-est del nucli de Torrelles de Foix i a uns 20 m a tramuntana de la riera de Pontons. Es troba al peu del camí que, des del costat sud de la carretera BV-2122, just abans d'entrar a Torrelles pel costat de llevant (a l'altura d e l'empresa Gamesa), mena, en sentit nord a sud, a la zona de les Cantarelles, al terme municipal de Sant Martí Sarroca.
    Orientat a l'est, s'hi accedeix a través d'un portal acabat amb arc de mig punt adovellat situat a l'extrem de nord de la façana, a la clau del qual es pot llegir, en relleu, la data de 1683, moment en què el molí seria reformat. A tramuntana s'hi observa un afegitó en planta baixa que cega parcialment el finestró d'aquella façana de l'edifici principal, on també s'hi pot llegir, incisa, la data de 1676.
    Moltes de les obertures de l'edifici, sobretot de la façana sud, han estat obertes en època contemporània. L'edifici en general ha estat restaurat completament en els darrers anys i escara es troba en procés de reforma, amb l'objecte de rehabilitar-la com a casa rural. Avui presenta una capa de pintura de color granat que ha deixat a la vista les cantonades de carreus cantoners originals de la casa, el portal adovellat i part d'un arc a la façana posterior.
    Tanmateix, sembla que del molí només en resta la sala de moldre, feta tota amb pedra avui rejuntada amb ciment i coberta amb volta de canó on es pot identificar encara l'indret on s'hauria ubicat la maquinària, avui desapareguda. A ponent del molí s'hauria trobat la bassa, reconvertida avui en un camp d'oliveres.

    Interior actualment en rehabilitació

    A l'"Original capbreu de la vila de Torrelles y terme i castell de nostra senyoria de Foix y terme de Secabechs, fahent per lo senyor don Garau de Paguera, senyor de dita vila y termens, 1579-1589, en poder de Anthoni Martí", apareix esmentat un pubill fill i hereu universal de Joan Morgades del Molí. Aquest capbreu es troba al fons documental de l'Arxiu Comarcal de Vilafranca del Penedès (fitxa 110).
    Amb anterioritat a la seva compra per part dels propietaris actuals, el molí hauria format part del patrimoni del bisbat de Barcelona.

    PALAU, Salvador (1988). "Inventari de molins fariners al riu Foix". Miscel·lània Penedesenca. Vilafranca del Penedès, p. 267, n. 20.
    PALAU, Salvador (1992). Els molins fariners hidràulics de Catalunya. 690 molins inventariats: 74.
    www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8126