Molí de Lobalta o molí de la Riera
Moià

  Moianès
  Riba dreta de la riera de Castellnou, sobre el gorg de la Falzia
  Emplaçament
  Sobre el gorg de la Falzia, a la riba dreta

  Coordenades:

  41.79554
  2.09953
  425187
  4627468
  Número de fitxa
  08138 - 333
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Medieval
  Segle
  XIV
  Estat de conservació
  Dolent
  Només en queden algunes evidències
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad. 08137A007001130000IG
  Autor de la fitxa
  Francesc Roma

  Canal tallat a la roca de 2,5 m de recorregut, amb dos forats rodons de 15 cm de profunditat i de diàmetre. L'amplada, en el seu tram final, oscil·la entre els 45 cm i els 60 cm, i l'altura arriba als 50 cm.
  Aquest tram final forma part d'un conjunt més important que fa entre 20 i 25 m de recorregut, que, tot i estar en pitjor estat de conservació, permet distingir-hi diferents trams tallats a la roca i altres que només presenten un dels dos costats del canal (el superior o nord).
  A 7 metres del final del rec i uns 3,5 m per sota apareix la base del molí, que mostra tres encaixos (dos per al banc i un per a l'engegador), amb altres evidències d'on havia estat el carcabà i l'obrador tallades a la pedra.
  Es tractava d'un molí de roda horitzontal al qual es duia l'aigua des del rec mitjançant una canal de fusta o un tronc buidat. No hem trobat cap evidència de la resclosa on s'agafava l'aigua que feia funcionar el molí, però no sembla que hagués tingut bassa.
  De tota manera, els forats rodons que es troben al final del rec semblarien indicar la presència d'un molí de roda vertical, potser un batà, tot i que no s'ha pogut documentar

  El conjunt estava embardissat fins fa pocs anys

  Segurament es tracta de l'antic molí de Lobalta, documentat l'any 1308 i 1319. Un document de l'any 1356 ens informa que aquest molí era propietat de Raimon de Planella, que estava per sota d'un altre molí seu (segurament el que avui coneixem com el molí de Castellnou), i que més avall hi havia un altre molí dit del mas Riera. Per aquest motiu no es pot assegurar que les restes descrites corresponguin a un o altre molins.
  El molí de la Riera també apareix referenciat l'any 1423, quan Joan Ça Riera l'estableix a Pere Andreu Carrió i a Pere Balmes i li dona permís per ampliar el rec i les basses.

  Roma i Casanovas, F. (2018): Antics molins de la vall de Marfà. Modilianum (pendent de publicació)