Molí de la Coromina
Oristà

    Osona
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 2000 metres per pista forestal de la carretera BV-4404, punt quilomètric 3'000

    Coordenades:

    41.95862
    2.06337
    422380
    4645606
    Número de fitxa
    08151 - 48
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Els anys 60 es va arreglar el molí i fa uns 4 o 5 anys es van refer sostres i terres ja que s'havien malmès.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPIC. 24.111.141
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 014A00013
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El molí de la Coromina es troba situat a l'oest de la masia de la Coromina i a l'est de la Torre d'Oristà, a tocar de la riera Gavarresa.
    És un edifici de planta complexa format per diversos cossos adossats fruit de l'ampliació al llarg del temps que presenten diferent alçada, alguns sols amb planta baixa, altres amb planta baixa i un pis i un de planta baixa i dos pisos, i de pendents de teulada també a diferent vessant. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra irregular amb morter i cantonades diferenciades amb carreus treballats més grossos, algunes d'elles integrades als murs.
    La façana principal està orientada al sud. Presenta un gran portal amb brancals de monòlits, molt excepcional, i llinda de pedra treballada amb un arc de descàrrega de maons a sobre. A la dreta del portal hi ha dues finestres apaïsades emmarcades amb monòlits de pedra treballada i a l'esquerra una petita obertura. A nivell de primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb brancals i llinda de pedra monolítica i una finestra, a l'esquerra emmarcada amb maó. A la part inferior de la façana principal es conserva el carcabà i el conducte de canal cobert amb volta de lloses a plec de llibre que desembocava l'aigua a la riera Gavarresa.
    La façana est, de forma irregular, presenta tres obertures: dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada, una de les quals en el cos que sobresurt perpendicularment i una espitllera.
    La façana nord sols presenta dues finestres: una quadrada emmarcada amb monòlits de pedra i una de nova construcció. Adossada a aquesta façana hi ha l'estructura de la bassa del molí amb el canal sobreixidor que permetia desviar l'aigua cap a la riera i a l'horta, i el canal que conduïa l'aigua de la resclosa al molí, la qual es troba situada a uns 150 metres al nord-oest.
    La façana oest està formada per diversos cossos. Presenta un porxo de teulada d'una vessant amb un portal emmarcat amb pedra treballada i una finestra a l'esquerra emmarcada amb monòlits de pedra. Tant al primer pis com a sota teulada hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra. A la dreta, en un dels cossos hi ha una finestra emmarcada amb brancals de maó i llinda de fusta.
    Uns metres al nord del molí i al peu del canal que conduïa l'aigua de la resclosa al molí hi ha una estructura de maçoneria de pedra amb espitlleres i una porta d'accés amb brancals i llinda de pedra treballades. Segons fonts orals aquesta estructura havia estat el lloc d'emmagatzematge d'eines de l'hort; aquest hort es troba a l'oest del canal i al nord del molí, delimitat per parets de pedra.

    Conserva la sala de la maquinària del molí amb les màquines i les moles.
    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.

    El molí de la Coromina apareix documentat a mitjans segle XIX, en una relació de cases de la parròquia de Santa Maria de la Torre d'Oristà. Tot i així la seva construcció és probablement anterior, del segle XVIII.

    MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
    ORDEIG, Ramon (1974). "La Parròquia de Sant Andreu d´Oristà". Ausa, vol. 7, núm. 79. 1974.