Molí de Comalrena
Olost

    Osona
    Sector est del terme municipal
    Emplaçament
    A 2600 metres per pista forestal de la carretera BV-4405, punt quilomètric 0'050.

    Coordenades:

    41.99277
    2.11352
    426575
    4649354
    Número de fitxa
    08149 - 48
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Edifici en ruïnes, només conserva les parets nord i parcialment la est i la oest.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 001A00054
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El molí de Comalrena es troba situat a l'oest de la masia de Comalrena, a tocar del torrent del molí de Sallent sota el pla del pedró de Sant Martí de Comalrena. Es tracta d'un edifici en ruïnes, construït amb murs de maçoneria de pedra i format per un nivell soterrani on hi havia el carcabà (colgat sota terra), planta baixa, on hi havia la sala de màquines coberta amb volta en la qual es conserva el forat on hi anaven encaixades les moles, i un primer pis, la zona de l'habitatge. Conserva el mur est on s'hi adossa la bassa del molí construïda amb murs de maçoneria de pedra i conserva el pou o salt d'aigua; parcialment es conserven el mur sud on s'hi obre una finestra a nivell de primer pis i el mur nord, amb un accés al primer pis: una porta que conserva el brancal esquerre de pedra treballada i una llinda (actualment a terra) que conté una data 17 -- . El mur oest es troba totalment derruït i s'observa la distribució interior. A l'esquerra de la sala de màquines, a nivell de planta baixa, hi ha una obertura que dóna a una sala coberta en volta.
    A uns 75 metres torrent amunt, just la pista travessa el torrent del molí de Sallent, hi havia la resclosa del molí. Actualment no es conserva ja que una riuada se la va endur.

    A la masia de Comalrena es conserven les moles del molí.

    El molí de Comalrena va obtenir la concessió hidràulica per part de l'administració borbònica, l'any 1780, essent-ne propietari Jaume Comalrena.

    PLANES, Josep Albert (1997). Teixir i traginar. De la manufactura tradicional a la periferització industrial. El Lluçanès (segles XVIII-XIX). Centre d'Estudis del Lluçanès.