Molí
Moià

  Moianès
  A l'oest de la vila. Ctra. N-141-C
  Emplaçament
  Rodejada de feixes. A prop del Molí d'en Pujol.

  Coordenades:

  41.81158
  2.10875
  425971
  4629240
  Número de fitxa
  08138 - 284
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08137A013001920000IE
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Edifici de planta rectangular de grans dimensions. L'interior té una gran volta de canó i està compartimentat en dues petites dependències que se separen per un mur d'1,5 m d'alçada de maçoneria. La façana de ponent dona continuació vers tramuntana per un mur de més de 50 m que fa de feixa dels camps que hi ha al voltant. La façana de ponent té unes escales fetes de lloses de pedra que pugen des de peu de terra a la façana sud, on hi ha l'accés, fins al punt més alt de l'edificació.
  La porta d'accés té la llinda i els muntants de tapàs (formació Artés) de grans dimensions i d'un sol bloc. A sobre té un arc de descàrrega. Hi ha una porta moderna amb tanca que impedeix el pas. La façana de llevant aprofita el terreny natural.
  A la banda de llevant, una trapa rectangular dona accés a un dipòsit d'aigua soterrani, fet que permetria pensar en el carcabà d'un molí. Aquest dipòsit té unes mides de 3,10 m x 1,30 m.

  Originàriament es va descriure com una barraca de pastor, però per la seva morfologia podria correspondre a un antic molí, documentat històricament.
  Segons ens informa el propietari actual, antigament hi havia hagut tres rodes de molí (moles).

  L'any 1426, el molí del Pujol ja es coneixia amb el nom de molí d'en Cladelles. L'any 1429 s'establien dos molins a Pere de Cladelles, molins que antigament es deien den Sant Amanç, que abans es deien molins d'en Sant Feliu i en temps antics, molins d'en Genís Dorta, i es trobaven a la riera de Passerell o d'en Sant Feliu. Podria ser que aquesta estructura correspongués a un dels dos molins.
  De tota manera, també podria ser que es tractés del molí que Bonaventura Grau va declarar en el cadastre de 1768, junt amb una casa. L'any següent Ventura Grau declarava un molí fariner d'una mola de bassa.
  Si fos així, el molí d'en Grau i la masia ja apareixen documentats l'any 1608.