Mirador de l'Ulla
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Sant Pau de Montmany
  Emplaçament
  Sota el mas Ullà. Vall de Montmany. Pista del Figaró a Sant Pau de Montmany.

  Coordenades:

  41.71514
  2.24683
  437347
  4618423
  Número de fitxa
  08134-234
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 001A00046
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Petit replà natural sobre el sot de can Oliveres i al peu del camí al mas Ullà. En aquest punt són visibles grans blocs de roques calcàries que conformen una de les pronunciades corbes de nivell que des dels Cingles de Bertí baixen fins al riu Congost. Aquest punt està tancat per un petit vallat de pastura pels animals però es freqüent que la gent que fa caminada hi accedeixi per gaudir de la vista en una de les parades del camí. En el mateix indret hi ha indicat un punt de parada excursionista.

  La vall del Congost és un territori de caràcter mediterrani humit on la vegetació és bàsicament d'alzinar litoral i muntanyenc. Tot i això, l'accentuat relleu i la diversitat geològica del municipi, junt als diversos cursos d'aigua permanents han fet de Figaró un dels municipis amb una diversitat de comunitats vegetals més remarcables del Vallès. El terreny està format per una depressió originada en l'era terciària i que és rodejada per falles, com a conseqüència d'un enfonsament de l'escorça terrestre; aquestes característiques han donat lloc a un terreny abrupte, amb escasses zones planes que es situen: o bé en punts concrets de la Vall del Congost, en vessant o dalt els Cingles de Bertí. Aquest punt forma part de la pronunciada pendent entre els Cingles de Bertí i l'engorjat del Congost". En aquesta depressió tectònica i en les elevacions que l'emmarquen, hi actuaren, modelant l'orografia del terreny, les aigües fluvials en forma de torrentera. Aquest espai es troba al peu del camí que mena al mas Ullà i a la parròquia de Sant Pau de Montmany i per tant ha estat un lloc tradicional de pas per les diverses comunitats humanes.

  OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.