Mina del Comú
Santa Perpètua de Mogoda

    Vallès Occidental
    Poligon Industrial de la Creueta - Granja Soldevila

    Coordenades:

    41.5286
    2.18419
    431940
    4597761
    Número de fitxa
    08260 - 118
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Modern
    Segle
    XVIII
    Any
    1778
    Estat de conservació
    Dolent
    Desconegut
    Protecció
    Legal
    Pla Especial Protecció Patrimoni Arquitectònic
    Accés
    Sense accés
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Varis propietaris
    Autoria de la fitxa
    Goretti Vila i Fàbregas

    La Mina del Comú passa a uns 10-30m a llevant de la mina del mas Costa. Captaria les aigües subterrànies de la riera de Caldes, en la zona actualment ocupada pel polígon industrial de la Creueta, a uns 20m de la Riera. Després seguiria el seu traçat creuant l'actual carrer de la Creueta, l'avinguda de Santiga, la Rambla, l'avinguda de Barcelona, i seguiria cap al sud el traçat de l'actual carrer de Puig i Cadafalch. Creuaria l'avinguda Onze de setembre, i arribaria a la Granja Soldevila pel nord.

    La descripció del traçat de la mina és aproximat, i es basa en un plànol de l'Ajuntament inclòs en la memòria històrica del PEPPASPM, i en algunes indicacions orals donades per Pere García i Esteve Canyameres.
    Segons Esteve Canyameres aquesta mina ja no existeix, donat que aquesta ha d'haver patit la urbanització dels barris de la Creueta i de Can Folguera.

    30 de maig de 1778. Don Manuel de Teran, baró de Linde i comissari de la Reial Audiència del Principat de Catalunya, establí a jaume Colomer i Josep Folguera i Arimon, pagesos de Santa Perpètua les aigües subterrànies de la riera de Caldes de Montbui, per regar, amb facultat de poder fer represes des de l'heretat de Camprubí (can Xiol) i Oller fins l'heretat de casa Rossell (ca n'Anglí).

    19 de març de 1782. Comença plet amb la cartoixa de Montalegre per aquest establiment d'aigües.

    24 de juny de 1797. Josep Folguera i Arimon dóna i concedeix la seva part i el dret de regar amb les aigües (alumbradas) de la riera de Caldes a Jaume Colomer.

    1864. A la primera inscripció del registre de la propietat consta que la Casa i heredad llamada Granullachs (...) Tiene el derecho de usar y valerse para el riego de dichas tierras del agua que fluye de la mina que se halla construida por dentro de las propiedades de don Pablo Folguera, don Juan Colomer, don Pedro Casanovas y don Salvador Banús. Cuya mina tiene de largo dos kilómetros y medio, cuatro palmos de ancho y seis palmos de altura. La cual tiene dirección de medio día a norte hasta llegar al pueblo de Santa Perpètua, en cuyo punto la mina forma un ángulo y toma dirección hacia oriente hasta llegar a la heredad Banús, propia de don Salvador Banús, en el que se encuentra un repartidor con su puerta, cerrada con dos cerraduras y dos distintas llaves, una de las cuales se halla en poder del dueño de esta heredad de este número y la otra en el de la de Banús. En este repartidor se parte el agua por mitad, y la una sirve para el riego de las heredades Banús y Mogoda y la otra para el riego de la propiedad de Don Pedro Casanovas, Don José Regàs, Don Pablo Folguera y de la heredad Granullacs. Las horas de riego a que tiene la heredad de este número son desde las cinco de la tarde de todos los domingos hasta las doce de la noche de todos los miercoles y además cinco horas extraordinarias todos los sabados del año.”

    AJUNTAMENT DE SANTA PERPÈTUA DE MOGODA (1996). Pla Especial de Protecció del Patrimoni arquitectònic de Santa Perpètua de Mogoda. Text refós novembre de 1996. Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. Obres públiques i urbanisme.

    CANYAMERES, Esteve (2009). Masos, masies i masoveries. Estudi de l'agricultura de Santa Perpètua de Mogoda i Santiga (segles XI-XX). Edita: Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda.