Menfis
Castellfollit de Riubregós

    Anoia
    Era del Felip
    Emplaçament
    A l'est del Camí de Matons
    502

    Coordenades:

    41.783
    1.46284
    372263
    4626825
    Número de fitxa
    08060 - 42
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08059A00300038
    Autoria de la fitxa
    Anna Camats Malet

    Fàbrica de ciment actualment abandonada, a causa de la baixa qualitat de la pedra. La fàbrica explotava els guixos i les calcolutites presents a la zona, pertanyents al Complex Lacustre de Sanaüja. Les instal·lacions conservades formen part del Patrimoni Miner de la comarca de l'Alta Segarra.
    Es tracta d'un conjunt arquitectònic que podem emmarcar dins la categoria d'arquitectura industrial, format per diverses construccions fetes amb maó d'obra vista. En concret, es tracta de tres naus adossades, cobertes amb teulada de doble vessant, i dues naus laterals més petites, amb coberta d'una sola vessant. Les cobertes són de teula de tipologia àrab, tot i que en alguns trams encara perduren planxes d'uralita.
    Com a elements decoratius, destaquen els òculs situats a la façana de dues de les naus principals, actualment tapiats. La resta de finestres i obertures de l'antiga fàbrica també han estat tapiades.
    Com a element destacat, cal mencionar el forn de cocció de la matèria prima, estructura que s'aixeca uns 5 metres per sobre d'una de les naus esmentades. Es tracta d'una construcció quadrangular, amb l'obertura a la part superior per a la càrrega del guix i el combustible, des d'on també surt la canalització per a l'evacuació de gasos.
    A pocs metres a l'est de les naus hi ha la caseta que subministrava energia elèctrica a la fàbrica. És una petita construcció feta també amb maons i més alta que les naus industrials.
    Darrera les naus hi ha una edificació feta amb pedra a mode de talús per contenir el terreny natural de la muntanya. A la vessant d'aquesta, s'observen les marques d'extracció de guix en diversos punts, fet que deixa al descobert la presència de les vetes del mineral.

    Actualment dues de les naus s'utilitzen com a granges d'aviram.

    FARELL, Joan (1994b). Castellfollit de Riubregós. Vol II. Toponimia i vocabulari de la vila i el terme. Fundació Salvador Vives Casajuana.