Masia Ribalta Torrelavit

Alt Penedès
Veïnat de Ribalta
Ctra. BP-2151, km. 10,40 a 1,5km.
181 m

Coordenades:

41.43933
1.7544
395941
4588277
08287-68
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Medieval
XIV
Bo
Legal
Text Refós Normes Urbanístiques de les Normes Subsidiàries (set. 2005)
Sí, IPA, n. 4859
Fàcil
Residencial
Privada
Varis propietaris
Oriol Vilanova

Conjunt d'edificacions format a partir d'una masia de planta rectangular composta de planta baixa i pis, amb finestres d'arcs rebaixats i amb llinda, i terrat pla amb balustrada, a la façana davantera. Presenta una composició simètrica de les obertures a la façana principal, amb una galeria porxada de quatre arcades de mig punt a la qual s'hi accedeix ascendint unes escales de tres graons. Al pis superior hi ha quatre finestres rectangulars, emmarcades. A la façana posterior hi ha dos pisos inferiors més, degut al desnivell del terreny. Dins del recinte hi ha la capella de Sant Joan de Ribalta. Al sector oest hi ha la masoveria propera, de planta baixa i pis, coberta a un vessant de teula àrab, de la qual l'element més destacat és el portal d'entrada d'arc de mig punt adovellat i finestres amb ampits, llindes i brancals de pedra. Les parets són de reble, excepte la posterior, que és de pedres irregulars i arrodonides, disposades en fileres horitzontals.

L'equip elaborador del Mapa de Patrimoni Cultural de Torrelavit no ha obtingut el permís de la propietària per accedir a aquest immoble. Les dades que consten al camp "descripció" estan extretes de la bibliografia.

Segons Salvador Llorac, els orígens d'aquesta masoveria són medievals. A l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya es diu que a la masia es conserva un testament del s. XVIII on es parla d'un document datat el 1390, que esmenta la capella.

Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Arxiu Servei de Patrimoni Arquitectònic.
LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 61.