Masia de Ponsferrer (Pont Ferrer, Ponçferrer)
Sant Llorenç Savall

    Vallès Occidental
    Sobre la riera, vora el pont del Vapor, amb accés des de la carretera de Monistrol de Calders.
    Emplaçament
    Nucli urbà

    Coordenades:

    41.68132
    2.05582
    421416
    4614825
    Número de fitxa
    08223 - 7
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Segle
    XIII-XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    Al darrer moment de la redacció d'aquest inventari la propietat estava restaurant la casa com a vivenda.
    Protecció
    Legal
    BCIL Núm CPCC 722 (Comissió urbanisme 05/12/1983)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    29767
    Accés
    Restringit
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 53405DG2115S
    Autoria de la fitxa
    Laura de Castellet i Ramon

    Masia d'origen medieval d'un cos principal a dues aigües, amb planta baixa, pis i golfes. La façana principal té un portal adovellat i diverses dependències annexades arbitràriament al llarg dels segles. En estar bastida damunt un penyal de roca viva s'accedeix a part de la casa per una llarga escala.

    La seva ubicació damunt d'un penyal sobre el riu en fa un lloc pintoresc, i abans de la construcció del pont era un punt de referència amb la bauma que hi ha sota la casa; la construcció d'un xalet modern imitant una masia de pedra ha tret gràcia al paisatge. L'any 2003 es va esfondrar part d'una cantonada, accident que de moment ha estat solucionat de manera provisional amb una espuma expandida que dóna mal aspecte a la casa.

    Documentada des de l'any 1205 i habitada fins a temps recents, encara que està en estat precari. Fins al segle XVI s'alternen els cognoms Pons Ferrer i Bonferrer, segurament derivats de l'ofici de ferrer ja que consta que entre els segle XIII i XVII la casa tingué una ferreria. Els Ponsferrer exerciren sovint de batlle en època moderna. Per ser una de les masies més antigues del nucli urbà constitueix un element de referència, i fa uns anys es va utilitzar com a restaurant.

    AA.DD (2003) Lacera, Butlletí del Cercle d'Estudis Històrics de Sant Llorenç Savall. núm. 1 (Els masos de Sant Llorenç, agost 2003), Sant Llorenç Savall, edició de l'entitat.
    CASALS, Miquel; VICENS, Albert (2004) El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. La capçalera del Ripoll: Sant Llorenç Savall. Sant Vicenç de Castellet, Ed. Farell.