Mas Vidal
Rubió

    Anoia
    Vinya del Puig. Nord-oest de Rubió
    Emplaçament
    Des de la C-1412 a direcció Prats de Rei agafar el trencall a Mas Pallarols. Des d’aquest punt seguir pel camí de la dreta
    510

    Coordenades:

    41.66778
    1.53204
    377795
    4613932
    Número de fitxa
    08185 - 216
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    Enderrocat
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08184A019000430000ZD
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

    El mas Vidal es tracta d’una construcció d’origen medieval consolidada en època moderna i inicis d’època contemporània. El mas està format a partir de diversos cossos adossats edificats en diferents èpoques amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. El cos primigeni correspon a un edifici de planta quadrangular, tipus torre, de planta baixa i pis construït amb carreus ben escairats amb filades regulars. Posteriorment, aquest cos s’hi adossà un cos pel cantó de llevant i de migjorn, quedant integrat en un gran mas de planta rectangular. La façana principal, situada a la façana de llevant, conserva el portal d’accés de llinda de pedra i una finestra al damunt amb llinda, brancals i ampit de pedra. Malgrat el desgast, a la llinda s’hi poden llegir les darreres xifres d’un any (--16). Tot i l’estat d’enderroc, a l’interior, a la planta baixa, encara conserva un arc de mig punt adovellat, el qual separava dues estances. Adossat a la façana de ponent hi ha les restes del tancament d’un cobert. Al costat est del mas hi ha un volum de planta rectangular amb la coberta a una vessant, amb pendent vers el nord, de planta baixa i planta pis, emprat com a zona de coberts i corrals.

    Fitxa 067.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

    El mas Vidal apareix a la llista de masos de la recaptació de la Lluminària de la parròquia de Santa Maria de Rubió de l’any 1636 com “lo mas vidal”. Tot i això no es descarta que sigui més antiga, atès que en els fogatges de 1553 apareix el nom de Thomas Vidall de la parròquia i terme de Robio de Ardesa. Novament apareix documentat en el llevador de rendes de l’any 1869 el mas Vidal, propietat de Jaume Torras.