Mas Vidal
Rubió
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El mas Vidal es tracta d’una construcció d’origen medieval consolidada en època moderna i inicis d’època contemporània. El mas està format a partir de diversos cossos adossats edificats en diferents èpoques amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal. El cos primigeni correspon a un edifici de planta quadrangular, tipus torre, de planta baixa i pis construït amb carreus ben escairats amb filades regulars. Posteriorment, aquest cos s’hi adossà un cos pel cantó de llevant i de migjorn, quedant integrat en un gran mas de planta rectangular. La façana principal, situada a la façana de llevant, conserva el portal d’accés de llinda de pedra i una finestra al damunt amb llinda, brancals i ampit de pedra. Malgrat el desgast, a la llinda s’hi poden llegir les darreres xifres d’un any (--16). Tot i l’estat d’enderroc, a l’interior, a la planta baixa, encara conserva un arc de mig punt adovellat, el qual separava dues estances. Adossat a la façana de ponent hi ha les restes del tancament d’un cobert. Al costat est del mas hi ha un volum de planta rectangular amb la coberta a una vessant, amb pendent vers el nord, de planta baixa i planta pis, emprat com a zona de coberts i corrals.
Fitxa 067.EA de l'esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.
Història
El mas Vidal apareix a la llista de masos de la recaptació de la Lluminària de la parròquia de Santa Maria de Rubió de l’any 1636 com “lo mas vidal”. Tot i això no es descarta que sigui més antiga, atès que en els fogatges de 1553 apareix el nom de Thomas Vidall de la parròquia i terme de Robio de Ardesa. Novament apareix documentat en el llevador de rendes de l’any 1869 el mas Vidal, propietat de Jaume Torras.
Bibliografia
IGLÉSIES, J. (1979): Els fogatges de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana. Rafael Dalmau Editor.
Arxiu Episcopal de Vic.