Mare Déu de les Coromines, la Candelera
Aguilar de Segarra

    Bages
    Veïnat de les Coromines, a l'oest del terme.
    Emplaçament
    Veïnat de les Coromines
    648

    Coordenades:

    41.71907
    1.57862
    381767
    4619562
    Número de fitxa
    08002 - 18
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Romànic
    Modern
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Bo
    Reformada al XVIII
    Protecció
    Legal
    BCIL, Catàleg urbanístic, 14
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si, IPA 16145
    Accés
    Restringit
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez, iPAT Serveis Culturals

    Església de nau única i planta rectangular (7 x 12 m) orientada amb la capçalera a llevant. La portalada d'entrada no es troba en una posició axial, sinó a la façana sud, molt a prop dels peus de la nau, La portalada està formada per una volta catalana que emmarca (revelant una evident transformació de la nau original) una porta adovellada amb arc de mig punt, ara enfonsada en una segona línia. Tan sols s'hi observen dues petites obertures quadrangulars, l'una a la capçalera i l'altra al mur lateral nord, totes dues amb petits vitralls de recent creació i protegides per sengles làmines de ferro forjat. L'aparell exterior és de pedra vista, amb blocs petits desbastats lligats amb morter.
    Sobre la portalada s'alça un petit campanar d'espadanya doble, desproveït de campanes.

    A l'interior hi ha un arc als peus de la nau, que sosté el cor i que aixopluga sota seu el baptisteri. La nau disposa de dues capelles al lateral nord i tres al de migdia. A l'angle nord-est, junt al presbiteri, hi ha una sagristia que a la llinda de la seva porta d'accés té gravada la data de 1758. Al passadís central, una tomba té gravada la inscripció "Sepultura del Sant. Ell l'ha feta fer. Josep Centelles, 1762" (PARCERISAS, 2000: 49).
    Malgrat el seu origen romànic tardà, l'església ha experimentat diverses reformes que n'han alterat notablement la fesomia. A jutjar per les inscripcions descrites, el segle XVIII sembla haver estat un moment actiu en aquest sentit.

    Actualment, per accedir a l'església cal travessar la tanca del cementiri, que es troba bàsicament a l'oest del temple. S'hi conserven esteles funeràries.

    A més del nom que l'acredita com a antiga parròquia i llavor del nucli de les Coromines, l'església també es coneix amb l'advocació de la Candelera, una imatge de la qual es venera a l'altar major.

    L'església va passar l'any 1685 a ser sufragània de Sant Miquel de Castellar. Des de 1878 (i fins a l'actualitat) és sufragània de Sant Pere i Sant Feliu del Seguer (els Prats de Rei, Anoia).

    PARCERISAS, R. (2000): Memòria d'Aguilar de Segarra. Recull de la vida d'un poble. Centre d'Estudis del Bages.