Local Unió Calafina
Calaf

    Anoia
    Avinguda de la Pau nº 30. 08280 Calaf
    Emplaçament
    Ubicada a l'avinguda de la Pau nº30, quasi arribant a la Plaça dels Arbres.
    675

    Coordenades:

    41.73252
    1.51265
    376305
    4621148
    Número de fitxa
    08031 - 33
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Regular
    No presenta problemes en l'estructura. Caldria una intervenció en la façana principal, per tal de netejar la pedra, enfosquida pel pas dels anys.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Accés
    Fàcil
    Lúdic
    Titularitat
    Privada
    6313416CG7261S
    Autoria de la fitxa
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU Patrimoni i Turisme

    Ubicat a l'avinguda de la Pau és un dels edificis més simbòlics del poble, amb una important història, sobretot al segle XX, en ser la seu de l'entitat Unió Calafina. Es caracteritza per un estil noucentista de tradició popular, ja que no presenta elements arquitectònics destacables.
    Es tracta d'un edifici de planta rectangular de dos nivells, on a la planta baixa hi destaca la sala d'actes, amb el seu escenari. La planta superior, es caracteritza per una gran sala, sense cap mena d'element decoratiu, més enllà, de l'espai del bar, on es conserva el mobiliari original dels anys 30, i la barra de marbre.
    La construcció és feta en mur de parament irregular arrebossat i amb encoixinat vertical. La coberta és a dues vessants ( est-oest) amb teula àrab.
    L'accés es realitza a la planta baixa, través d'una senzilla entrada de grans dimensions, on a sobre seu se situa una obertura dividida en tres parts, formant un arc escarser. S'observa també pintat entorn de l'arc, la inscripció "UNIÓ CALAFINA", i sota "CAFÈ BAR". A cada lateral de l'accés hi havia dues obertures cegues, una de les quals es va habilitar com accés a la segona planta. A sobre d'aquestes una obertura cega i circular. A l'alçada de les pilastres encoixinades, hi trobem un fanal.
    A la planta superior, un balcó central amb senzilla barana de forja, el qual té tres accessos per tres entrades simètriques. A cada lateral una finestra de grans dimensions clouen la façana.
    Remata la façana un frontó semicircular, on al centre d'aquest hi ha una obertura cega amb la inscripció de la seva fundació.

    La Unió Calafina (originàriament Unión Calafinense) fou fundada l'any 1896 per donar resposta a la necessitat de trobar un lloc de reunió i esbarjo que va sorgir amb els moviments socials de les dècades precedents. Des de la seva fundació fins a l'actualitat, la Unió Calafina ha donat suport i ha impulsat altres entitats locals, i al seu local s'han celebrat tota mena de festes, balls i activitats populars. La seva primera seu va estar situada a la plaça de les Eres, però la diversitat d'activitats que portaven a terme va propiciar la construcció d'un nou local a l'Avinguda de la Pau, inaugurat durant la Festa Major de l'any 1931. El finançament del nou edifici va anar a càrrec dels mateixos socis, els quals podien aportar materials o treball personal, o comprar una acció valorada en 50 ptes., tot i que per poder acabar l'obra es van haver d'emetre obligacions per valor de 250 ptes. La creació d'aquesta entitat va comportar la divisió del poble entre conservadors i liberals, els primers representats pel Centre Catòlic, que va quedar com un lloc de cultura i teatre tradicional, i la Unió Calafina, com un lloc de cine, balls i festes com La Pubilla o el Carnestoltes. Durant la Guerra Civil, l'associació no va cessar les seves activitats. El moment de màxima esplendor de la Unió Calafina es produeix durant les dècades de 1950 i 1960, moment en què es va millorar la façana del local i es va construir un bar a l'entrada del cinema.
    L'any 1982, un incendi va malmetre l'escenari i la terrassa de la sala d'espectacles, i durant la dècada de 1990 es produí una davallada en les activitats organitzades per l'entitat, ja que molta gent anava a balls i cinemes fora del municipi. Amb una nova junta directiva i amb la reestructuració de la sala d'espectacles, se li va donar un nou impuls al local. Actualment es fan espectacles musicals i balls els diumenges; també se cedeix la sala per celebrar-hi festes municipals o actes municipals.

    "La Unió Calafina: 1896-2013" a L'Alta Segarra en la història : Recull d'articles amb motiu del mil·lenari de Calaf (2015). Calaf: Associació del Mil·lenari de Calaf.
    MAS PARÉS, J. (s.f.). Història de Calaf. Calaf: Ajuntament de Calaf, p. 81
    TORNER, J.; MAS, J. (1999). Calaf : Història en imatges. 1939-1975. Manresa : Angle : Centre d'Estudis del Bages, p. 121-143.