Exemplar de lledoner "Celtis australis". També es conegut com lledoner de fulla gran. És un arbre caducifoli originari de la regió mediterrània. Pertany a la família Ulmaceae i es caracteritza per la seva longevitat, robustesa i bellesa ornamental.
El tronc del lledoner és recte i esvelt, amb una escorça llisa i de color gris clar que amb el temps es torna més rugosa i esquerdada. Pot arribar a assolir una alçada de 20 a 25 metres i un diàmetre de tronc considerable, conferint-li una presència imponent en el paisatge.
Les fulles del lledoner són alternes, de forma ovalada o el·líptica, i mesuren entre 5 i 15 centímetres de llargada. La seva vora és serrada i presenten un color verd intens durant la primavera i l'estiu, tornant-se groguenques abans de caure a la tardor. Una característica notable de les fulles és la seva textura rugosa al tacte.
Les flors del lledoner són petites i poc vistoses, de color verd-groguenc, i apareixen a la primavera. Són unisexuals, trobant-se tant flors masculines com femenines en el mateix arbre. La pol·linització es duu a terme principalment per l'acció del vent.
El fruit del lledoner és una drupa petita, de color negre o purpuri quan madura, i mesura aproximadament 1 centímetre de diàmetre. Aquests fruits són comestibles, tot i que poc valorats gastronòmicament, i tenen un gust dolç. Sovint són consumits per diverses espècies d'ocells, que contribueixen a la dispersió de les llavors.
El lledoner és una espècie que s'adapta bé a una gran varietat de sòls, tot i que prefereix aquells ben drenats i profunds. Tolera bé la sequera, fet que el fa adequat per a regions amb estius calorosos i secs. A més, és resistent a les plagues i malalties, cosa que el converteix en una opció popular per a l'ornamentació de parcs i jardins.
Des del punt de vista etnogràfic, el lledoner té una llarga història d'ús en la fabricació d'eines i utensilis agrícoles, gràcies a la duresa i flexibilitat de la seva fusta. A més, a moltes cultures mediterrànies, aquest arbre ha estat considerat un símbol de fortalesa i durabilitat.