Les Fagedes
Vilanova de Sau

    Osona
    Les Fagedes s/n
    Emplaçament
    S'hi accedeix per un trencall al Km12 de la N-141.

    Coordenades:

    41.94142
    2.38824
    449289
    4643453
    Número de fitxa
    08303 - 70
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XV-XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC núm. 24838
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08304A007000250000TM
    Autoria de la fitxa
    Joan Casas Blasi

    Masia situada al sud del nucli de Vilanova de Sau. Aquesta casa es troba voltada per uns torrents que formen el Torrent de les Fagedes, els qual pren el nom de la masia. En aquest context es troba aquesta construcció de planta rectangular de 22,60 x 13 metres. La seva superfície total es de 879m2 i la superfície coberta de 293m2.
    L'edifici disposa d'una planta baixa, un primer pis i les golfes.
    La coberta està formada per teula aràbiga a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. Per la banda esquerra de l'edifici s'observa com la teulada és més allargada.
    A la part posterior trobem un conjunt d'edificis auxiliars adossats a posteriorment a la construcció originaria.
    L'accés a l'interior sobre a la façana principal i està format per un portal coronat amb un arc escarser i descentrat en relació al carener, a banda i banda s'obren dues finestres emmarcades en pedra. Just sobre la porta s'hi llegeix la data 1766, que segurament correspon a una de les moltes reformes que ha sofert l'edifici. Aquesta entrada dóna accés a un ampli vestíbul.
    A la façana principia-li, l'alçada del primer pis, hi troben n conjunt de quatre finestres, també emmarcades en pedra. La que es situa just sobre la porta és la que té majors dimensions.
    A la part de les golfes, just sota la barbacana, hi trobem quatre finestres més, de mides reduïdes.
    S'observa, també, com la façana ha estat objecte d'una reforma que ha permès arrebossar-la de nou i pintar-la amb un color de to salmonat. Sobre l'arc escarser s'hi ha pintat una corona a mode d'ornamentació i que es desconeix si existia anteriorment.

    És un dels edificis que es troba documentat de més antic, ja que la data més antiga documentada és de 1430.
    Posteriorment la trobem documentada als fogatges de 1553 on apareix el nom del propietari, "Joan Fatgedes".
    Sobre la porta es llegeix la inscripció amb la data 1766, que segurament assenyala alguna gran reforma o bé la construcció de gran part de l'edifici actual ja que per la seva tipologia sembla més un mas d'entre els segles XVII i XVIII que no pas anterior.
    Al Nomenclàtor de 1860 la descriu com un Caseriu situat a 1 km de la capital de l'ajuntament. Un conjunt de dos edificis habitats constantment, un de dos pisos i l'altre de tres.

    A.A.D.D. (2002).Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Guilleries-Savassona 2002. Inèdit. Espai Natural de Guilleries-Savassona. Diputació de Barcelona.
    A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Imprenta de José M Ortiz, 1860.
    Fitxa de Patrimoni Arqueològic i Arquitectònic de Vilanova de Sau. Servei d'Arqueologia i Paleontologia de Catalunya. Generalitat de Catalunya.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.