Les degollades del Cós Tavèrnoles

  Osona
  Les Roques del Cós
  A poca distància al nord de la masia del Cós.
  488 m

  Coordenades:

  41.96402
  2.31113
  442917
  4646011
  08275 - 161
  Patrimoni immaterial
  Tradició oral
  Contemporani
  XIX
  1858
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Simbòlic
  Pública
  Virgínia Cepero González

  Les Roques del Cós, que es troben a poca distància a tramuntana de la masia del Cós són l'escenari d'un tràgic fet ocorregut el dia 22 d'agost de l'any 1858, recordat com l'assassinat de les degollades del Cós, que va commocionar profundament tota la comarca.
  Es tractava de sis "fabricantes" de Folgueroles (noies que treballaven a les fàbriques de Roda de Ter), que anaven cada dia a peu de Folgueroles a Roda de Ter, que van ser víctimes d'una brutal agressió per part de dos homes de Roda de Ter.
  Les víctimes eren la Maria Àngela Disorgas, de 23 anys, la Josefa Pons, de 10 anys, la Teresa Fussimanya de 19 anys, la Josefa Sala, de 14 anys, la Maria Serra, de 13 anys i la Maria Disorgas, de 14 anys. Els agressors eren en Pere Masferrer i en Sebastià Solà.
  L'agressió es va produir per motius sentimentals relacionats amb el conflicte entre l'agressor en Pere Masferrer amb la seva xicota, la Teresa Fussimanya, amb qui havien renyit. En Pere Masferrer havia planejat una terrible venjança i havia llogat a en Sebastià Solà per a que l'ajudés.
  Un dissabte a la nit, de camí cap a casa després de la jornada laboral a la fàbrica, a l'alçada de la roureda del Banús, els dos homes van assaltar a les noies i les van obligar a anar a les roques del Cós, on van ser agredides. Tres van morir i tres més, sortosament, van sobreviure.
  Els homes van fugir però van ser detinguts per la gendarmeria francesa, que els va lliurar a la policia espanyola. Van ser executats al garrot, a les roques del Cós, el dia 29 de desembre del mateix any.

  Els fets van ser documentats per Xevi Roviró l'any 2008, que va publicar un article a la revista La Falguera (vegeu bibliografia).
  Les coordenades i la fotografia de l'indret són aproximades.

  ROVIRÓ i ALEMANY, X. (2008). "150 anys de les degollades del Cós". La Falguera, núm. 28. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p.12-14.