La Vall
Sant Julià de Vilatorta

    Osona
    La Vall
    Emplaçament
    A prop del camí rural de Sant Julià a Vilalleons. A uns 400 m en línia recta a llevant del Gili.
    675

    Coordenades:

    41.8981
    2.32444
    443962
    4638683
    Número de fitxa
    08220 - 190
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI-XVII
    Estat de conservació
    Dolent
    En estat ruïnós.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA: 23714.
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08218A005001030000FF
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    Es tracta de les restes de l'antiga casa de La Vall. Actualment l'indret es troba totalment cobert per la vegetació, i només s'observen els vestigis dels murs de façana, fet que impedeix la descripció de la casa.
    Segons les informacions de la fitxa de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, elaborada l'any 1986, era una masia de planta rectangular en estat ruïnós, construïda amb pedres lligades amb morter. Constava de planta baixa i dos pisos, i la coberta era a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana, situada a ponent. La façana presentava un portal rectangular de pedra amb una gran llinda. Adossades a la part esquerra de la façana hi havia les restes de tres cossos que havien tancat la lliça. A migdia hi havia un gran portal amb la llinda de fusta i diverses finestres. A llevant hi havia un bonic desguàs de pedra. A ponent el mur no tenia obertures, només petites espieres, element que es repetia a la façana nord. Per la part de ponent la casa estava envoltada per un mur de paret seca que es recolzava al marge.
    En destacaven l'era encaironada i una cisterna excavada a la roca i coberta amb grans lloses al nord.

    Malgrat que és un element present a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, no es troba inclòs ni al Catàleg de Masies ni al Catàleg de béns d'interès històric, arquitectònic i paisatgístic del POUM de Sant Julià de Vilatorta.
    Segons marc Bigas, a uns metres més avall de la casa, hi havia una mina d'aigua

    Es troba registrada als fogatges de la parròquia i terme de Santa Maria de Vilalleons de l'any 1553.
    L'any 1934 habitaven la casa Maria Clapera Solerdelcoll, José Rierola Boixeda, Sebastián Rierola Tona i Sebastián Rierola Clapera.

    - GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).